Slavnostní ohně, někdy nazývané besední nebo táborové, slouží prakticky výhradně při vrcholných příležitostech na táborech či jiných významných akcích. Jejich velikost odpovídá počtu účastníků a významu akce. Ohně vydávají dostatek tepla i světla.tyto ohně by nikdy neměly sloužit k vaření nebo k opékání špekáčků, ani k sušení obuvi a oděvů. Chováme se k nim s úctou respektem. Jsou to tzv. ohně čisté, do nichž se neházejí odpadky ani nedopalky cigaret, ale přikládá se pouze připravenými poleny suchého dřeva.

     Vztahem ke slavnostním ohňům dáváme najevo úctu k ohni jako ke svému příteli a pomocníku. Slavnostní atmosféru by mělo symbolizovat i zapálení takovéhoto ohně jednou nebo více (čtyřmi) pochodněmi z prosmolených loučí, které jsme zapálili na malých ohníčcích opodál. Například pro hnutí Woodcraftu tyto ohníčky symbolizují čtyři světla víry v dobrého člověka – sílu, krásu, pravdu a lásku. Jak je vidět, neexistuje přesný návod, co lze či nelze u slavnostního ohně dělat. Každý tábor, osada či oddíl má své vlastní zvyklosti a zákony, které je třeba ctít.

Jako slavnostní se používají tři druhy ohňů – pyramida, pagoda a hranice.

ohně slavnostní

ohně slavnostní

Pyramida je oheň, který se v malém používá i jako základ užitkových ohňů. Jako slavnostní je postaven ze silných polen až metrové délky, které jsou uvnitř vyplněny drobnými i většími větvičkami. Vnitřek pyramidy musí být co nejvíce zaplněn, aby nedošlo k rychlému vyhoření tohoto základu, aniž se dostatečně rozhoří obvodová polena.

 

Pagoda je u nás nejčastěji používaným slavnostním ohněm. Tvar pagody je komolý čtyřboký jehlan. Při stavbě se používají polena se záseky, aby se pagoda samovolně nerozpadla. Nikdy nepoužíváme hřebíky. Vnitřek pagody se vyplní obdobně jako u pyramidy a pagoda se nahoře uzavře. Tento záklop z kulatiny zamezuje rychlému vyhoření základu.

 

Hranice je obdobný typ ohně jako pagoda, ale všechna polena jsou stejné délky.


Předchozí Následující