Tyto ohně, jak sám název napovídá, slouží k získávání tepla pro ohřátí osob při nočních hlídkách, případně pro sušení oděvů a obuvi. Existuje velké množství druhů ohňů k ohřátí a každý z nich má svůj specifický význam a užití – je však třeba zároveň upozornit na to, že jejich stavba mnohdy vyžaduje dostatek cviku, aby správně fungoval.

ohně strážní

ohně strážní

Lovecký oheň se rozdělává mezi dvěma silnými poleny. Po rozhoření základu přiložíme příčně tři tenčí polena, která necháme ohořívat a postupně je přisouváme do ohniště. Tento oheň hoří pomalu a dává hodně tepla.

 

Hlídkový oheň je malý nenápadný oheň, určený pro dlouhé pomalé hoření. Po rozhoření základu se zpravidla ze tří stran postupně přisouvají silnější polena, která odhořívají. Podložky pod těmito poleny (tzv. dusítka) ovlivňují intenzitu hoření.

 

Polenový (Kanadský) krb neboli věčný oheň je nenáročný na obsluhu. Polena umístěná volně na silných opěrách postupně prohořívají a pomalu se posunují do ohně. Oheň si tak přikládá sám. Kanadský krb je vhodný pro odpočinek i noc, kdy se využívá odrazu tepla od polen pod přístřešek na spaní.


Předchozí Následující