Zdvíhání hadice do ponosu a její postavení

a) Výchozí postavení: Hasič stojí půl kroku za hadicí, která je svinuta v kotouči.

b) Povel VD: „Hadici DO PONOSU!“

c) Provedení: Hasič vykročí levou nohou a v podřepu uchopí hadici C pravou rukou shora vnějším hmatem. U hadice B, kterou uchopí stejně jako hadici C, zasune prsty pravé ruky mezi třetí a čtvrtý závit. Dále přinoží levou nohu a vzpřímí se. Jednu hadici drží vždy v pravé ruce půlspojkami dozadu.

d) Povel VD: „Hadici POSTAVIT!“

e) Provedení: Hasič vykročí levou nohou, provede podřep a hadici postaví před sebe na zem a vzpřímí se.

Rozvinutí hadice z kotouče z ruky

a) Výchozí postavení: Hasič stojí půl kroku za hadicí, která je svinuta v kotouči.

b) Povel VD: „Hadici ROZVINOUT!“

c) Provedení:

ca) Hasič zvedne hadici nejprve do ponosu, pak vykročenou nohu nechá na svém místě, hadici zvedne do výše prsou (půlspojky má vpravo), levou rukou uchopí hadici zespodu podhmatem a prsty pravé ruky vytáhne ze závitů hadice. Prsty pravé ruky vsune u půlspojek mezi oba konce hadice, které přidržuje palcem z vnitřní a prsty z vnější strany. Pak otočí hadici doprava tak, že leží na předloktí pravé ruky a levou rukou ji přidržuje shora. Mírně se předkloní a hbitým švihem oběma rukama hadici rozvine určeným směrem. Půlspojky hadice, které stále drží pravou rukou, potáhne dozadu.

cb) Horní půlspojku drženou mezi palcem a ukazováčkem si ponechá v pravé ruce a spodní půlspojku hadice nechá odloženou na zemi. Hasič jde po levé straně hadice a současně hadici rozkládá. Na konci rozložené hadice, ve výkroku levé nohy a v podřepu, půlspojku položí na zem, přisune pravou nohu a vzpřímí se.

Rozvinutí dvou hadic z kotouče z ruky

a) Výchozí postavení: Hasič stojí půl kroku za dvěma kotouči svinutých hadic.

b) Povel VD: „Hadice ROZVINOUT!“

c) Provedení: Hasič zvedne obě hadice do ponosu a z levé ruky hadici odloží tak, že ji opře o levou nohu, která je ve výkroku. Další činnost provádí stejně jako při rozvinování jedné hadice tak, že pravou rukou rozkládá první hadici a v levé ruce nese druhou hadici. Pak si předá hadici z levé ruky do pravé a provádí stejnou činnost jako u bodu II s tím, že po rozvinutí druhé hadice nejprve spojí obě hadice mezi sebou.

Jiné způsoby rozvinování hadic

a) Rozvinutí z kotouče jednou rukou: Hadice C se z ponosu v pravé nebo levé ruce převrátí nahoru, půlspojkami dolů. Hadici drží hasič v dlani pravé ruky, palcem z pravé a prsty z levé strany přidrží konec hadice s půlspojkami a prudkým švihem pravé ruky hadici rozvine. Odloží spodní půlspojku a hadici rozloží tahem po zemi. Rozvine druhou hadici, spojí je a opět hadici rozloží.

b) Rozvinutí hadice z kazety nebo koše pro rychlý zásah: V kazetě nebo v koši jsou „varhánkovitě” uloženy 2 až 3 hadice C. Hasič podle potřeby může nést v každé ruce jednu kazetu nebo koš. Horní půlspojku nechá u rozdělovače, kazetu nebo koš nese v ruce a hadice se z kazety nebo koše vytahuje a rozkládá.

c) Rozvinutí hadice z kotouče na zemi: Hasič uchopí vnější půlspojku a tahem hadici roztáhne. Před rozvinutím hadice se vnitřní půlspojka hadice v kotouči spojí s předcházejícím dílem hadice, na stroj apod.

Svinování hadic

a) Výchozí postavení: Hasič stojí půl kroku za půlspojkou rozložené hadice.

b) Povel VD: „Hadice SVINOUT!“

c) Provedení:

ca) Hasič ukročí pravou nohou přes hadici a na pravé noze provede obrat vlevo vzad do stoje ve výkroku levé nohy. V podřepu uchopí podhmatem pravou rukou půlspojku hadice a postupuje podél rozvinuté hadice, kterou přeloží. V podřepu a ve výkroku levé nohy odloží půlspojku přibližně 30 cm před půlspojku ležící hadice. Pravou nohou překročí složenou hadici, rozpojí hadice a obrátí se vzad.

cb) Dále jde podél přeložené hadice až na její konec, kde pravou nohou vykročí šikmo před přeloženou hadici. Obrátí se vzad do stoje ve výkroku levé nohy. V podřepu položí přehyb složené hadice na stehno levé nohy a udělá dvěma až třemi závity jádro kotouče.

cc) Potom přisune pravou nohu a obrátí se vpravo v bok, přičemž jádro kotouče drží pravou rukou vně a levou uvnitř. Provede několik úkroků vlevo, aby hadice visela svisle k zemi. Poté levou rukou hadici mírně nadhazuje, pravou rukou navinuje a současně urovnává oba konce visící hadice. Úkroky vlevo dělá podle toho, jak rychle hadici svinuje. Po svinutí hadici uchopí pravou rukou do ponosu. Úkon provede tak, že svinutou hadici si předá do levé ruky (půlspojkami dozadu). Obrátí se vlevo v bok, vykročí levou nohou a podřepne, uchopí pravou rukou půlspojku ležící hadice a přeloží ji. V podřepu odloží z pravé ruky půlspojku přibližně 30 cm před půlspojku ležící hadice a současně z levé ruky postaví svinutou hadici a provádí svinování druhé hadice.

cd) Nakonec se postaví s hadicemi v ponosu v místě, odkud je začal rozvinovat.

Použité (mokré) hadice svinujeme jednoduše na půlspojku nebo tak, jak rozhodne VD.


Předchozí Následující