Pochodovým tvarem čety může být zástup, dvojstup, trojstup (podle počtu družstev v četě).

Povel: „Směr (udání směru nebo bez směru), v zástup (dvojstup, trojstup) po družstvech NASTOUPIT!“. Směr se nemusí udávat, je- li nesnadné jej určit . Může být nahrazen návěstím „za mnou“.

Provedení: Velitel čety zaujme základní postoj čelem ve směru nástupu. Velitel třetího družstva nastupuje dva kroky za velitelem čety. Velitelé družstev se řadí v pořadí podle počtu družstev. Jakmile první hasič (velitel družstva) nastoupí za velitele čety, provede velitel čety obrat čelem vzad a sleduje nástup čety. Ostatní hasiči prvního družstva nastupují na vzdálenost předpažení za velitele družstva. Hasiči v druhém družstvu se vyrovnávají podle třetího družstva.

Vyrovnání čety

Povel: „ZÁKRYT!“.

Provedení: Je-li četa v zástupu všichni hasiči, kromě velitele prvního družstva, předpaží levou ruku ( stejným způsobem jako družstvo v zástupu). V dvojstupu se četa vyrovnává stejným způsobem jako družstvo v dvojstupu . V trojstupu se četa vyrovnává tak, že hasiči druhého družstva předpaží levou rukou, velitelé druhého a prvního družstva dají levou pokrčenou paži do pasu. Velitelé třetího a druhého družstva otočí hlavu doprava. Ostatní hasiči se dívají přímo, upravují zákryt a vyrovnávají se rovněž na hasiče stojící v druhém družstvu.

Ukončení vyrovnání

Povel: „Paže ZPĚT!“.

Provedení: Hasiči, kteří měli ruku předpaženou, připaží. Velitelé družstev v čele tvaru s pokrčenou paží do pasu rovněž připaží. Všichni otočí hlavu zpříma.

Pohyb pochodového tvaru čety

Povel: „Směr (udání směru - za mnou, přímý, směr ... nebo bez udání směru), pochodem V CHOD!“.

Provedení: Pokud je četa v dvojstupu nebo trojstupu přesune se velitel čety před vydáním povelu úkrokem vlevo na střed tvaru (do jeho podélné osy). Velitel čety vydává povel čelem k tvaru. Po povelu provede velitel čety obrat čelem vzad a vykročí levou nohou vpřed. Ostatní hasiči na výkonný povel vykročí levou nohou. Velitelé družstev nevelí.

Zatáčení pochodového tvaru čety je stejné jako při pochodu družstva v řadu viz metodický list č. 5.

 

Rozchod při pochodovém tvaru čety se nevelí. Tento povel se velí pouze z nástupového tvaru, kterého je tedy nutné pochodový tvar převést zpravidla obratem hasičů na místě vlevo v bok.


Předchozí Následující