Nástupovým tvarem čety může být řad, dvojřad, trojřad (podle počtu družstev v četě).

Povel: „Směr (udání směru nebo bez směru), v řad (dvojřad, trojřad) po družstvech NASTOUPIT!“. Směr se nemusí udávat, je- li nesnadné jej určit. Může být nahrazen návěstím „za mnou“.

Provedení: Po vydání povelu zaujme velitel čety základní postoj čelem ve směru nástupu. Družstva nastoupí do určeného tvaru vlevo od svých velitelů se sevřenými rozestupy mezi hasiči a se vzdáleností mezi řadami družstev na předpažení a zaujmou základní postoj. Je-li nástupovým tvarem čety řad, je vzdálenost mezi družstvy na upažení levé ruky posledního hasiče prvního družstva. Jakmile první hasič (velitel prvního družstva) nastoupí za velitele čety, provede velitel čety obrat vlevo v boka sleduje nástup čety.

Vyrovnání čety

Povel: „VYROVNAT!“.

Provedení: Všichni hasiči v prvním družstvu (jednořadu všichni hasiči) dají levou ruku sevřenou v pěst do pasu (mimo posledního hasiče v družstvu). Kromě velitele prvního družstva stojícího za velitelem čety otočí ostatní hasiči v prvním družstvu hlavu doprava. U víceřadu velitelé druhého a třetího družstva předpaží levou ruku a upraví vzdálenost mezi řadami družstev. U jednořadu poslední hasič v prvním nebo druhém družstvu upaží levou ruku pro upravení vzdálenosti mezi družstvy. Hasiči v řadech druhého a třetího družstva se vyrovnávají směrem doprava na velitele svého družstva a směrem dopředu upravují zákryt za hasiče stojícího před nimi. Dívají se přímo před sebe.

Ukončení vyrovnání

Povel: „Přímo HLEĎ!“.

Provedení: Na výkonný povel hasiči, kteří měli ruku opřenou v bok nebo předpaženou, ji připaží. Hasiči v prvním družstvu otočí hlavu zpříma.

Zrušení tvaru

Povel: ROZCHOD!“.

Provedení: Hasiči opustí svá místa v tvaru vykročením levé nohy vpřed.


Předchozí Následující