Pochodovým tvarem družstva je zástup nebo dvojstup

Povel: „Směr (udání směru nebo bez směru), v zástup (dvojstup) NASTOUPIT!“. Směr se nemusí udávat, je- li nesnadné jej určit . Může být nahrazen návěstím „za mnou“.

Provedení: Na výkonný povel velitel družstva zaujme základní postoj čelem ve směru nástupu. Jakmile velitel osloví družstvo, otočí se všichni k němu čelem a zaujmou základní postoj. Když první hasič nastoupí za velitele družstva, provede velitel družstva obrat čelem vzad, aby mohl kontrolovat tvar a dále velet.

Vyrovnání zástupu

Povel: „ZÁKRYT!“.

Provedení: Hasiči, kromě prvního za velitelem družstva, předpaží levou ruku a zakryjí se za prvním hasičem v zástupu.

Vyrovnání dvojstupu

Povel: „ZÁKRYT!“.

Provedení: Hasiči v zástupu za velitelem družstva, kromě prvního hasiče, předpaží levou ruku a zakryjí se za prvním hasičem v zástupu. Hasič v čele tvaru, vedle stojícího druhého zástupu, hledí přímo a dává pokrčenou levou ruku do pasu pro upravení rozestupu mezi zástupy. Ostatní hasiči stojící za ním upravují zákryt a vyrovnávají se rovněž na hasiče stojící vlevo od nich a dívají se přímo.

Ukončení vyrovnání

Povel: „Paže ZPĚT!“.

Provedení: Hasiči, kteří měli ruku předpaženou, připaží. Hasiči v čele tvaru s pokrčenou levou paží do pasu rovněž hbitě připaží.

Pohyb zástupového tvaru družstva

Povel: „Směr (udání směru - za mnou, přímý, směr ... nebo bez udání směru), pochodem VCHOD!“

Provedení: Na výkonný povel velitel družstva provede obrat čelem vzad na špičce pravé nohy a současně vykročí levou nohou. Ostatní hasiči na výkonný povel vykročí levou nohou. Velitel družstva jde před zástupem v podélné ose tvaru.

Zatáčení pochodového tvaru družstva je stejné jako při pochodu družstva v řadu viz metodický list č. 5.

 

Rozchod z pochodového tvaru družstva se nevelí. Tento povel se velí pouze z nástupového tvaru, do kterého je tedy nutné převést pochodový tvar zpravidla obratem hasičů na místě.


Předchozí Následující