Nástupovým tvarem družstva může být řad nebo dvojřad

Povel: „Směr (určení směru) v řad NASTOUPIT!“. Směr se nemusí udávat, je- li nesnadné jej určit . Může být nahrazen návěstím „za mnou“.

Provedení: Na povel k nástupu zaujme velitel družstva základní postoj čelem ve směru nástupu. Po vydání povelu velitelem se všichni hasiči k němu otočí čelem a zaujmou základní postoj. První hasič se postaví dva kroky za velitele v určeném směru. Další hasiči se řadí vlevo od něj se sevřenými rozestupy a zaujmou základní postoj. Jakmile se první hasič postaví za velitele družstva, provede velitel obrat vlevo v bok, aby stál k nastoupenému tvaru levým bokem a mohl jej kontrolovat a dále velet.

V dvojřad nastupuje družstvo tak, že dva kroky za velitele se postaví první hasič. Vlevo od něj a za ním se postaví v sevřeném rozestupu a v základním postoji ostatní hasiči. Jakmile se první hasič postaví za velitele družstva, velitel provede obrat vlevo v bok, aby mohl kontrolovat tvar a dále velet.

Vyrovnání družstva v řadu

Povel: „VYROVNAT!“.

Provedení: Všichni hasiči dají levou ruku sevřenou v pěst do pasu (mimo posledního hasiče). Kromě hasiče stojícího za velitelem družstva ostatní otočí hlavu doprava.

Vyrovnání družstva v dvojřadu

Povel: „VYROVNAT!“.

Provedení: První řad si počíná tak, jak je uvedeno v odstavci 3 b). První hasič v druhém řadu předpaží levou rukou a upraví vzdálenost mezi řadami. Další hasič v druhém řadu se vyrovnává podle hasičů stojících před ním a vpravo od něj. Hasiči v tomto řadu se dívají po vyrovnání přímo před sebe.

Ukončení vyrovnání tvaru

Povel: „Přímo HLEĎ!“. 
Provedení: Hasiči, kteří měli ruku opřenou v bok nebo předpaženou, ji připaží a otočí hlavu zpříma.

Rozevření nástupového tvaru družstva na místě

Povel: „Napravo (nalevo) na x úkroků rozestup UPRAVIT!“.


Provedení: Hasiči otočí hlavu k tomu, od něhož se má rozestup upravit a provedou určený počet úkroků. Hasič od něhož se má rozestup upravit hledí přímo. Na novém stanovišti v tvaru hasiči dbají na to, aby neporušili vyrovnání tvaru a zaujmou základní postoj a dívají se přímo. Pokud počet úkroků pro rozestup nebyl určen, provádí se rozestup hasičů v tvaru na vzdálenost upažení levé ruky.

Semknutí nástupového tvaru družstva na místě

Povel: „Napravo (nalevo) SEMKNOUT!“.

Provedení: Hasiči otočí hlavu k tomu hasiči, na kterého se sevření provádí a rychlými úkroky upravují rozestupy do sevřeného tvaru. Na novém stanovišti v tvaru dbají na to, aby neporušili vyrovnání tvaru a zaujmou základní postoj a dívají se přímo.

Zrušení tvaru

Povel: „ROZCHOD!“.
Provedení: Hasiči opustí svá místa v tvaru vykročením levé nohy vpřed.


Předchozí Následující