1) Základní postoj

Základní postoj na místě zaujímá hasič při svém oslovení nebo při oslovení celé jednotky PO v rozchodu, před povelem k nástupu a po zaujmutí místa v tvaru. Základní postoj se zaujímá i bez povelu, při hlášení, při vzdávání pocty a velitelem při vydávání povelů.
Základní postoj se zaujímá při následujících výkonných povelech:

a) Povel „POZOR!“.
Provedení: Hasič se postaví zpříma, patami nohou u sebe a špičkami na stejné úrovni rozevřenými na šířku chodidla. Tělo je vzpřímeno a lehce nachýleno kupředu. Nohy jsou v kolenou napřímené, prsa vypjatá, břicho mírně vtažené. Ramena jsou vyrovnaná, paže volně spuštěné tak, že dlaně jsou obrácené dovnitř a přiléhají ke stehnům. Prsty na rukou jsou přirozeně sevřeny. Hasič má hlavu vzpřímenou a hledí přímo před sebe.

b) Povel „NASTOUPIT!“.
Provedení: Po zaujetí místa v tvaru hasič zaujme základní postoj.

2) Pohov

Postoj pohov se zaujímá v případech, kdy by další setrvání v základním postoji bylo neúnosné nebo nepraktické z hlediska činnosti tvaru. Postoj pohov se provádí na výkonný povel „POHOV!“ nebo např. na povel „Družstvo, KONČIT!“.


Provedení: Hasič zůstává na svém místě v tvaru. Ukročí levou nohou vlevo do vzdálenosti 40 cm a zároveň spojí ruce za zády tak, že hřbet dlaně levé ruky vloží do dlaně pravé ruky a volně sevře prsty obou rukou. Hmotnost těla přenese rovnoměrně na obě nohy. Nemluví a nesnižuje svou pozornost.

3) Volno

Postoj volno se zaujímá zejména při delším setrvání hasičů v tvaru a v případě, že delší dobu nebudou následovat další povely. Postoj volno se provádí na výkonný povel „VOLNO!“.


Provedení: Hasič zůstává na svém místě v tvaru, stojí volně, upraví si výstroj a může polohlasně rozmlouvat. Vystoupit z tvaru nebo kouřit smí jen se souhlasem velitele.

Povel „VOLNO!“ se může dávat přímo bez předchozího povelu „POHOV!“.

4) Otáčení hlavy

Otáčení hlavy se provádí zejména při zdravení a vzdávání pocty v tvaru. Povel se skládá z návěští, kterým se určuje směr otočení hlavy a výkonného povelu „Vpravo (vlevo) HLEĎ!“. Otočení hlavy zpět se provádí na povel „Přímo HLEĎ!“. Uvedeného povelu se použije také při ukončení vyrovnání nástupového tvaru.

Provedení: Hasič otočí hlavu v daný směr. Při tom nehýbá rameny.

5) Obraty na místě

Obraty na místě se provádí zejména při změně nástupového tvaru v pochodový tvar a naopak. Velitel tvaru provádí obraty na místě bez povelu.
Povel: „Čelem VZAD!“, „Vlevo V BOK!“, „Vpravo V BOK !“.

Provedení: Celý obrat se provádí na dvě doby po odeznění výkonného povelu, a to v intervalu a rychlosti povelu. Obraty čelem vzad a vlevo v bok se provádějí otočením doleva na podpatku levé a na špičce pravé nohy - první doba (raz). Na druhou dobu se pravá noha přisune k levé (dva). Obrat vpravo v bok se provádí otočením na podpatku pravé nohy a špičce levé nohy.


Předchozí Následující