1) Velitel ovládá činnost jednotky PO a hasičů při pořadovém výcviku pomocí povelů. Povel musí být dostatečně hlasitý, zřetelný, jasný i stručný a především srozumitelný. Musí také obsahovat všechny nutné údaje pro provedení příslušného cviku nebo úkonu. Velitel při vydávání povelů musí stát v základním postoji, za pochodu respektuje pochodový krok nařízený tvaru.

 

2) Povel se zpravidla skládá z:

a) Oslovení, jímž se určuje adresát povelu a slouží také k vyvolání pozornosti hasičů v tvaru popř. mimo něj. Příklad oslovení: „Jednotko, .....!“, „Velitelé družstev,....!“, „Četo,....!“, „Útvare,....!“.

b) Obsahu - návěští, které určuje provedení povelu. Obsahem povelu může být, např. směr nástupu a druh tvaru. Pokud jde o jednoduchý úkon, např. základní postoj, nemusí být v povelu obsah definován.

c) Výkonného povelu, po jehož odeznění se povel provede.

Příklad povelu: „Družstvo, směr požární stanice, v řad - NASTOUPIT!“.
Mezi oslovením nebo obsahem povelu a výkonným povelem je vhodné udělat pomlku.

 

3) Oslovení ve zvláštních případech použití

a) Jestliže chce nadřízený dát povel nebo rozkaz podřízeným velitelům v průběhu zaměstnání stojících mimo tvar, provádí oslovení následovně: „Velitelé družstev!“. Na tento povel se velitelé družstev otočí čelem k nadřízenému a vzpaží pravou ruku. Ruku připaží po vydání další části povelu. Pokud po oslovení následuje ihned výkonný povel (např. „Velitelé družstev, KE MNĚ!“), velitelé ruku po oslovení nezdvíhají.

b) K upoutání pozornosti hasičů a velitelů se před výkonnými povely „POZOR!“, a „Vpravo HLEĎ!“ tvar oslovuje: „Družstvo, vpravo HLEĎ!“.

c) Konkrétní hasič v tvaru nebo mimo něj se oslovuje hodností a jménem, popř. jen jménem nebo hodností. Příklad: „Pane podplukovníku Nováku!“, „Pane Nováku!“, „Pane podplukovníku!“. U jednotek PO, které používají jen funkční označení může být použito oslovení funkcí.
Příklad: „Pane veliteli družstva!“. Hasič stojící mimo tvar se postaví čelem k tomu, kdo jej oslovil. Hasič stojící v tvaru pouze otočí hlavu ve směru k tomu, kdo jej oslovil.

 

4) Přebírání velení při pořadovém výcviku
Došlo -li ke změně velitele, vydává nový velitel po převzetí velení povel, který se skládá z oslovení a obsahu - informace o převzetí velení. Pokud hasiči stojí mimo tvar, obrátí se po odeznění povelu čelem k velícímu.
Příklad: „Družstvo, na můj povel!“.

 

5) Použití některých výkonných povelů bez předchozího oslovení nebo obsahu povelu.
a) „POZOR!“ - velí se před povely k provedení určité činnosti, jestliže jednotka PO nestojí v základním postoji nebo nepochoduje pořadovým krokem.

b) „ZPĚT!“ - velí se pokud byl vydán chybný povel nebo byl povel špatně vykonán.


Předchozí Následující