Při zdolávání následků mimořádných událostí, resp. při řešení krizových situací může obec rovněž očekávat pomoc za strany státu.

V rámci systému nouzového hospodářství jsou vytvářeny Správou státních hmotných rezerv (SSHR) zásoby pro humanitární pomoc. Jedná se o cca 3000 souprav, které se nemusí po použití vracet. Jedna souprava obsahuje humanitární balíček (potraviny, voda, hygienické potřeby), náhradní oblečení a přikrývku nebo spací pytel.

K disposici jsou jako pohotovostní zásoba k zapůjčení vysoušeče mokrého zdiva pro odstraňování následků povodní. Rovněž je možné zapůjčit náhradní mosty.

SSHR rovněž spravuje materiální základny humanitární pomoci s kapacitou pro 2550 osob. Část těchto prostředků – s kapacitou pro 1050 osob, je v pohotovosti u HZS ČR.

Cestou centrálních orgánů je možné rovněž využít vyčleněné prostředky Armády ČR – zemní stroje, autojeřáby, dopravní techniku, speciální technická zařízení apod.  

Nutno zmínit, že presentované možnosti jsou zpravidla aktuální v rámci odstraňování následků mimořádné události, resp. ve fázi provizorní obnovy. Vyžadování těchto prostředků nutno koordinovat s nadřízenými orgány.

 


Předchozí Následující