Pomoc z úrovně hasičského záchranného sboru kraje obcím při zajištění přípravy na řešení mimořádných událostí a krizových situací a při jejich řešení se odehrává ve dvou úrovních:

  • poskytování odborné a metodické pomoci,
  • zabezpečení provedení opatření ochrany obyvatelstva včetně poskytnutí potřebných prostředků a materiálu.

Odborníci hasičského záchranného sboru poskytují obcím odbornou a metodickou pomoc např. organizováním vzdělávacích akcí pro představitele obcí, radami, konzultacemi a poskytováním metodických pomůcek pro zabezpečení opatření ochrany obyvatelstva, ale také např. asistencí při zpracování krizové dokumentace obcí nebo pomocí při přípravě cvičení krizového štábu obce.

Při řešení mimořádných událostí a krizových situací, kromě provádění záchranných a likvidačních prací v rámci běžné činnosti, lze v případě Moravskoslezského kraje poskytnout pomoc při provádění činností a opatření ochrany obyvatelstva dle tabulky 7.1.

Tabulka 7.1 Pomoc Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje

 

 
Opatření ochrany obyvatelstva / činnost 
Pomoc z úrovně Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje
Varování obyvatelstva

Aktivace sirén v obci dálkovým způsobem ovládání na základě požadavku starosty obce.

Zajištění varování a informování příslušné lokality nasazením mobilní sirény.

Protipovodňová ochrana

Povodňové pytle jednokomorové i dvoukomorové, plničky na písek; povodňové pytle naplněné pískem k okamžitému použití.

Protipovodňové stěny v rámci pohotovostních zásob.

Zapůjčování vysoušečů pro vysoušení domů.

Nouzové ubytování Smluvní zajištění náhradního ubytování pro 1000 osob v každém okrese (internáty, koleje, tělocvičny škol – nutno vybavit ubytovacím materiálem).
Materiál pro nouzové přežití

Souprava k okamžitému použití pro 20 osob (ošacení, přikrývky, 1 souprava pro každou hasičskou stanici).

Souprava k následnému použití pro 50 osob (stan, přikrývky, ošacení, stravovací materiál, 1 souprava pro každý územní odbor ).

Kontejner nouzového přežití pro 50 osob – hygienická sekce (WC, umyvadla, voda), kuchyňská sekce (kuchyňská linka, lednice, prostředky pro ohřev stravy, plastové nádobí), skladovací sekce (nafukovací stan, elektrocentrála, osvětlovací souprava, stoly a lavice, přikrývky).

Materiál humanitární pomoci – pracovní ošacení, pracovní materiál (lopaty, kolečka, košťata), ošacení pro muže, ženy a děti, ubytovací materiál (lehátka, přikrývky), stravovací materiál (várnice, plastové nádobí), hygienické potřeby (ručníky).

Individuální ochrana Kontejnery s prostředky individuální ochrany pro ochranu zasahujících složek IZS a obyvatelstva při úniku nebezpečných látek; v každé sadě jsou gumové holínky, gumový oblek, ochranné rukavice a lícnice se dvěma širokospektrálními filtry.
Dekontaminace Soupravy pro dekontaminaci osob a techniky.
Ostatní Plachty pro zakrývání budov po poškození nebo stržení střech.

 


Předchozí Následující