Pokud je to možné, hradíme výdaje přednostně bezhotovostně z účtu na základě faktury. Mnohé především drobné výdaje však proplácet z účtu nelze. Na takové úhrady potřebujeme tedy hotovost.

     Když nám pokladník vydá z pokladny zálohu na nákup, podepíšeme mu výdajový doklad potvrzující převzetí peněz, který si ponechá pokladník. Vy máte peníze, on doklad.

     Z peněz provedeme potřebný nákup, při kterém vždy při každém vydání budeme požadovat řádně vystavený doklad (paragon, stvrzenku), viz. níže.

     Po posledním výdaji nebo vyčerpání peněz sestavíme, jednak pro svou kontrolu a jednak pro pokladníka, vyúčtování.

      Do vyúčtování zapíšeme každý doklad tak, aby bylo zřejmé kolik a přesně za co jsme peníze utratili. Poté sečteme všechny položky, součet odečteme od obdržené zálohy. Tedy: záloha - utracené peníze = suma, kterou máme pokladníkovi vrátit. Vyjde-li výsledek záporný, měl by nám rozdíl doplatit.

      Vyúčtování podepíšeme a předáme veškeré doklady spolu s případným zbytkem peněz pokladníkovi.

      Pokladník si vše překontroluje a v případě, že peníze vracíme, dá nám příjmový doklad, pokud nám doplácí, podepíšeme mu výdajový doklad na sumu, kterou nám právě doplatil.

     Vězte, že na každé akci by měl „držet kasu“ pouze jediný člověk. Buďte na svěřené peníze opatrní a vše co nejdříve vyúčtujte.

vyučtování zálohy

vyučtování zálohy

Předchozí Následující