1) Bodovací systémy

jsou pomocníkem sloužícím k motivaci. V tomto případě je důležitý nápad a fantazie.

Dobrý bodovací systém je nenahraditelný. Z těch, které se nejlépe osvědčily:

  • cílové známky – za každý dosažený úspěch dítě obdrží známku s bodovou hodnotou
  • obrázkové skládanky – obrázek se skládá z tolika částí, kolik je úkolů – dítě za splnění úkolu dostane část obrázku, kterou si  nalepí
  • náhrdelníky – za splněný úkol jeden přívěšek náhrdelníku

Děti rády soutěží o to, kdo toho má více. Je to neuvěřitelný hnací motor při práci kolektivu. Musí být splněna jedna podmínka. Vedoucí musí každou hru dotáhnout do konce, jinak děti ztratí chuť a zájem příště soutěžit.

2) Archiv kolektivu

je užitečnou součástí dokumentace kolektivu. Jednak nám ukládá zákon archivovat hospodářskou dokumentaci podle skartačního zákona, jednak množství informací dříve nebo později budeme třídit a uchovávat. Je dobré, když má archiv na starost jeden člověk delší dobu. Archiv, který často mění správce, se stane brzy nepřehledným. Do archivu patří také knihovnička kolektivu. V knihovničce by měly být obsaženy metodické materiály, odborné knížky a knížky, které jsou zdrojem nápadů.

3) Kartotéky

jsou samostatnou kapitolou, protože jejich užitečnost je nesmírná. Do kartoték se nechá uspořádat cokoliv. Výhoda je také, že na tvorbě kartoték se mohou podílet i děti.

  • kartotéka her  
  • kartotéka uzlů
  • kartotéka znaků států a vůbec všeho možného!

4) Nástěnky

jsou tradiční, zažité a velmi funkční informační a reklamní prvky. Jednak nástěnka v klubovně, která hlavně slouží k vyvěšování informací pro členy kolektivu, vyhlašování výsledků a podobně. Další nástěnku obvykle mívá sdružení na veřejných prostranstvích.

I na této nástěnce by měl kolektiv dát o své práci vědět. Jedna důležitá věc na závěr: pokud budeme mít na nástěnce hasičů své místo, musíme jeho obsah pravidelně aktualizovat! Pokud tam bude stále stejná informace, lidé ji přestanou číst.


Předchozí Následující