typy stanů

typy stanů

Stan je typické tábornické a zálesácké obydlí, sloužící pro přenocování člověka a jeho ochranu před nepřízní počasí při krátkodobém pobytu v přírodě. Má tolik podob, kolika lidem a kolika účelům slouží. Všechny stany mají společné to, že se jedná o obydlí ze stanoviny – tedy speciální látky. K rodinné turistice se využívají nejvíce stany kupované, různé velikosti a různých tvarů, od „áček“ přes „iglů“, „polokoule“ až po malé třípokojové „domky“. Táborníci si naopak vytvoří obvykle stan pomocí jednoho či více stanových dílců – celt. Na táboře je stan základní stavbou. Většinou sestává z dřevěné podsady, celtové střechy a dvou dřevěných pelestí – lůžek.

Z hlediska účelu, ke kterému má stan sloužit, musí splňovat určité předpoklady:

  • musí být lehký a skladný, aby bylo možné jej přenášet i na větší vzdálenosti, jeho hmotnost by neměla překročit 6 kg
  • měl by mít vhodnou barvu, nenápadnou, splývající s okolím, aby nebyl zdaleka viditelný
  • musí vyhovovat účelu použití, a to jak svou velikostí, tak tvarem

 

Aby nám jakýkoliv stan dobře sloužil, musíme se o něj starat. Je několik základních pravidel, která bychom měli dodržovat:

  • Pokud není stan nový, pak ho postavíme za slunečného počasí a naimpregnujeme (nastříkáme nebo potřeme zakoupenými látkami k odpuzení vody a vlhkosti).
  • Není-li naimpregnovaný, překrýváme ho velkým igelitem, aby zbytečně nenamokl.
  • Aby stan nepropouštěl vodu, nikdy se ho zevnitř při dešti nedotýkáme. Každý dotyk znamená protékání vody do stanu. Pozor také na postříkání impregnace celty různými chemickými rozprašovači (např. parfémy či repelent) – výsledek bude stejný.
  • Mokrý stan nikdy nebalíme. Přenášíme ho třeba pověšený přes silnou větev. Jakmile je to možné usušíme ho na slunci.
  • Při skládání a balení stanu dbáme na to, abychom ho zbavili všech větviček, kamínků a jiných nečistot, které by mohly při složení poškodit látku.
  • Po příjezdu domů stan dokonale vysušíme a vyčistíme, složíme a uložíme.
  • Alespoň jednou za půl roku je dobré stan rozbalit a nechat den volně viset.

Kde a jak postavit stan?

     Než začneme se stavbou stanu, je důležité vybrat si správné místo a upravit si ho. Správné místo si vybíráme ještě za světla. Mělo by být rovné, suché, dostatečně vzdálené od vodních toků a osaměle rostoucích vysokých stromů. Nemělo by být pod skálou nebo v prohlubni pod svahem. Všechna tato opatření nás chrání před nebezpečím a nepohodlím v případě, že začne pršet nebo přijde bouřka. Nečekaný noční liják dokáže udělat i z nevinného potůčku rozběsněnou říčku a z malé prohlubně slušný rybník. Ani jedno, ani druhé není, zvláště za chladnějších nocí, příjemné. Měli bychom si také dát pozor, abychom stan nepostavili blízko mraveniště nebo vosího hnízda. Vybrané místo ještě musíme dobře vyčistit od všech šišek, kamínků a větviček, abychom se v noci pohodlně vyspali. Pak můžeme konečně začít se stavbou stanu. Návod jak na to najdete najdete u každého stanu. Nejprve ho rozložíme, upravíme podlážku a upevníme kolíky do země, pak sesadíme rozložené tyče, nasadíme na označená místa a stan vztyčíme. Nakonec stan důkladně vypneme pomocí lanek a vypínaček, aby se nikde neprověšoval a nevytvořil tak přímo bazén na dešťovou vodu, nebo aby se do něj neopřel vítr a neporazil ho. V případě, že stavíme stan ze stanových dílců, spojíme nejprve daný počet dílců podle jejich tvaru (čtverec, kosočtverec) a vytvoříme tak velkou stanovou celtu. Tu potom nasadíme na tyčku nebo zavěsíme a u země přichytíme kolíky. Na zem dáme igelit, karimatku a spací pytel a můžeme jít spát.

Pamatuj si, že u stanu dvojnásob platí pořekadlo: „Jak si usteleš, tak si lehneš“.


Předchozí Následující