I v tvrdších podmínkách při táboření nesmíme zapomínat na základní hygienická pravidla a nezanedbávat osobní hygienu a ochranu těla. Chráníme tak sebe i své okolí před možným nebezpečím nákazy.

Hygiena nohou je základní nutnost především u pěší turistiky. Před pochodem nohy umyjeme, ostříháme nehty, namažeme krémem. Po pochodu je zase hned umyjeme, ponožky i boty vyvětráme a usušíme. Pokud je to možné, při odpočinku chodíme bosi nebo v lehkých botách. Při přestávkách během pochodu necháváme nohy odpočinout ve zvednuté poloze opřené o kámen, batoh nebo kmen.

Hygiena očí je také velmi důležitá. Při pohybu v přírodě se dotýkáme různých travin, hub a jiných přírodnin, které mohou obsahovat jedovaté látky, proto si rukama nemneme oči. Oči chráníme před přílišným slunečním zářením slunečními brýlemi a při práci se dřevem nebo při některých hrách pracovními brýlemi.

Hygiena pokožky. Při dlouhodobém pobytu v přírodě je nutné dbát o to, aby nedošlo ke spálení kůže, proto bychom měli kůži dobře ošetřovat – mýt ji studenou vodou a mazat ochrannými krémy.

Hygiena spaní je neméně důležitá. Základní pravidlo je spát v suchu a teple. Spací pytel a oblečení na spaní denně větráme. Do stanu je uložíme dřív, než padne rosa a zapadne slunce. Ke spaní se nikdy neukládáme v botách, ani ponožkách, které jsme měli celý den na nohou. Neoblékáme se ale ani přehnaně teple. Oblečení a spací pytel by nám měly umožnit udržet si stálou teplotu a ne se přehřívat.


Předchozí Následující