batoh

batoh

     Batoh je nejdůležitější součástí turistického a tábornického vybavení. Slouží nám k uložení všech potřebných věcí. Velikost a tvar si vždy vybíráme podle účelu, ke kterému má sloužit. Při nesení batohu má být těžiště co nejvýše a co nejblíže k zádům, aby vytvářel s nositelem celek, aby nenarušoval jeho rovnováhu a nestrhával ho dopředu, dozadu ani do stran. Proto nesmějí být popruhy nikdy moc krátké, aby neřezaly do ramen, ale ani moc dlouhé, aby batoh nevisel volně. Správná délka popruhů je podmínkou pohodlné a bezpečné chůze v terénu. Stejně důležité je i správné zabalení všech potřebných věcí.

     Proto si před balením věci ještě jednou rozložíme a ještě jednou probereme co skutečně potřebujeme, abychom nenosili nic zbytečného a naopak, aby nám něco důležitého nechybělo. Pak věci ukládáme do obalů a igelitových sáčků po skupinách – prádlo a další oblečení, spací potřeby a spací pytel, toaletní potřeby, atd. Mnohdy se zdá, že je věcí víc, než se do batohu vejde, ale použijeme-li obalů a uložíme menší věci do větších a budeme přemýšlet o umístění každého předmětu, určitě to zvládneme. Při balení je stále třeba myslet na těžiště batohu a na to, kdy budeme co potřebovat. Těžší věci zabalíme nahoru k zádům – co nejblíže k těžišti těla, na záda vždy měkké věci, pláštěnka je zcela nahoře, aby byla po ruce.

      Obaly na výzbroj si můžeme koupit, ale také sami ušít z pevné látky, např. z celtoviny nebo šusťákoviny. Můžeme do nich uložit téměř všechny potřebné předměty – karimatku, spacák, jídelní misku, kotlík, láhev na vodu, osobní výstroj. Na některé předměty jsou vhodné obaly se dnem a poutky, na jiné stačí různě velké pytlíky. Při balení do torny jsou pak takové balíčky přehlednější, zavěšené zvenku chrání ostatní před ušpiněním, v neposlední řadě také sjednotí barevně jejich vzhled.

 


Předchozí Následující