VÝSTROJ A VÝZBROJ TÁBORNÍKA

Pobyt v přírodě se neobejde bez potřebné výstroje a výzbroje, která je nezbytnou podmínkou bezpečnosti a ochrany zdraví i za ztížených podmínek.výstroj a výzbroj táborníka nemusí oslňovat leskem, ale také není správné, aby táborník chodil ve špinavých a rozedraných šatech, neboť to ještě není důkaz správného zálesáka. Ba naopak. Výstroj musí být především dobrá a účelná. O tom, co si pod tímto představit by se dalo dlouze povídat, uveďme si zde tedy jen několik hlavních zásad:

OBUV. Dobré boty málokdy dokážeme ocenit. Přesto špatná obuv dokáže pokazit celý výlet. Boty volíme podle druhu pobytu v přírodě. Na jednodenní výlet stačí kvalitní pohorky či botasky, na stanový tábor nezapomeneme také na gumovky. Do vysokohorského terénu zásadně nenosíme tenisky, ale obuv s pevnou podrážkou (pohorky apod.). Není asi ani třeba připomínat, že také nová neprošlápnutá obuv je na výletě dobrá akorát tak na pěkné puchýře.

Dostatečnou péči je třeba také věnovat jejímu udržování. Před cestou je vhodné obuv naimpregnovat , při cestě je každý den krémovat. Promočené boty sušíme tak, že je vycpeme novinovým papírem.

PONOŽKY. Volíme nejlépe měkké, vlněné. Pokud nám nedělají potíže silonové ponožky, můžeme si je vzít, ale jen na kratší cesty. V zimě je vhodná kombinace slabých a silných ponožek.

OBLEČENÍ. Jeho výběr je ovlivněn řadou faktorů (roční období, délka pobytu v přírodě, poloha tábora aj.). Oděv by měl být pohodlný, v nenápadných přírodních barvách, z materiálu, na kterém není znát každá skvrnka. Praktický je také větší počet kapes. Správné oblečení především nesmí bránit pohybu, nesmí být příčinou úrazu, musí umožnit zvýšenou fyzickou námahu bez značného zapocení a zároveň zabránit prochlazení při zastávkách. To znamená, že musí podporovat přirozenou termoregulaci (udržení stálé teploty) člověka. Materiál, který nejlépe vyhovuje těmto požadavkům, je vlna nebo bavlna, které drží dobře teplo a přitom i dobře umožňují odpařování svou propustností a sají pot.

Zdrojem tepla je sám člověk, zatímco funkcí oděvu je zabránit úniku potřebného tepla. Tuto úlohu plní dobře i vzduchové vrstvy.proto je lepší oblečení, které sestává z několika slabých vrstev, než z jedné silné. Jejich ubíráním a přidáváním (rozepínání, svlékání, oblékání) můžeme zabránit zapocení nebo prochladnutí.

V letním období táborníkovi obvykle postačí tílko nebo tričko, košile, větrovka s kapucí, nepromokavá pláštěnka, nikdy nezapomínáme na pokrývku hlavy klobouk, čepice či kšiltovka), která nás ochrání před úpalem. Kalhoty jsou nejlepší plátěné (rychle vyschnou) nebo manšestrové a kraťasy. Ve vyšších polohách nahradíme ponožky podkolenkami. Výstroj doplníme svetrem a šátkem na krk. Na přestrojení a nocleh nosíme obvykle teplákovou soupravu a pro přenocování zvláštní prádlo, které jinak nepoužíváme, aby nebylo propoceno.

V zimě pak použijeme teplou čepici a rukavice.

VÝZBROJ vždy dělíme na osobní a skupinovou. Do osobní výzbroje patří batoh, kapesní svítilna, zápalky, nůž, toaletní potřeby, psací potřeby, jídelní miska (ešus), lžíce, spací pytel, celta. Vyjmenované věci nejsou samozřejmě nezbytné na každou tábornickou akci, ale naopak podle konkrétních podmínek jiné mohou scházet – jejich výběr je vždy ovlivněn výběrem a charakterem činnosti.

Skupinová výzbroj je dána především charakterem akce, obvykle do ní však patří stany, lékárnička, polní lopatka, pilka, kotlík s poklicí (na 6 osob 1 kus), busoly a mapy, fotoaparát, drobný materiál a nářadí na běžné opravy výstroje a výzbroje a speciální výzbroj podle druhu cesty a programu (např. lana, karabiny, vařiče, kytara apod.).

CO SI TEDY VZÍT NA JAKOU AKCI?

     Přesný návod, jakou výstroj a výzbroj si s sebou na pobyt v přírodě vzít, nelze nikdy sestavit. Vše je závislé od druhu akce, její délky, zaměření, počtu účastníků a dalších faktorů, které ji ovlivňují. Přesto se pokusme sestavit orientační přehled základního vybavení, které pro letní turistiku a táboření potřebujeme. Přehled je rozdělen do jednotlivých skupin podle délky pobytu v přírodě. Při přípravě na delší a náročnější pobyt v přírodě si s sebou bereme vždy všechno vybavení z odpovídajícího bodu a z bodů předchozích. To znamená, že až pojedeme na tábor, zabalíme si s sebou všechno, co tento přehled uvádí.

1. Polodenní vycházka (s sebou 1)

Osobní a hygienické potřeby: osobní průkaz, hodinky, peněženka, klíče od bytu, jiné průkazy, kapesník, svačinka, pití

Oblečení: spodní prádlo, košile, kalhoty, ponožky, boty, větrovka (svetr), pláštěnka

Praktická výzbroj: kapesní nůž, provázek, krabička poslední záchrany, zápisník, tužka, mapa, busola apod.

 

2. Celodenní výlet (s sebou 1,2)

Osobní a hygienické potřeby: obvaz, náplast, toaletní papír

Oblečení: svetr, náhradní ponožky, plavky

Praktická výzbroj: náhradní tkanička do bot, fotoaparát, láhev na vodu, otvírák na konzervy

 

3. Dvoudenní výprava (s sebou 1,2,3)

Osobní a hygienické potřeby: kartáček na zuby, pasta, mýdlo, ručník, hřeben, spací pytel, ledvinový pás, jídlo a pití

Oblečení: teplé triko a tepláky na spaní, ponožky na spaní, rezervní oblečení

Praktická výzbroj: stan, igelitová plachta, zápalky, kotlík, jídelní miska, lžíce, baterka, kousek svíčky

 

4. Více dní (s sebou 1,2,3,4)

Osobní a hygienické potřeby: kapesníky

Oblečení: náhradní košile, spodní prádlo, a ponožky, větrovka, dlouhé kalhoty

Praktická výzbroj: polní lopatka, sekerka, skládací vařič na pevný líh, opalovací krém

 

5. Letní tábor (s sebou 1,2,3,4,5)

Osobní a hygienické potřeby: větší osušku, prášek na praní

Oblečení: tenisky, holínky, náhradní tričko, teplejší oblečení

Praktická výzbroj: dopisní papír, knížka, hudební nástroj, pastelky

Potřeby potřebné pro tábor: pila, materiál a nářadí na stavbu tábora, velká lékárna


Předchozí Následující