Veškeré terénní předměty: porosty (lesy, pole, zahrady, louky), vodní toky a plochy (potoky, řeky, přehradní nádrže, rybníky, jezera), komunikace (silnice, železnice, mosty, tunely), města, obce, budovy a ostatní stavby (doly, pomníky, rozhledny, nádraží aj.) jsou na topografické mapě zakresleny pomocí smluvených značek, které můžeme rozdělit na obrysové, bodové, čárové a popisné.

Obrysové značky slouží k zákresu terénních předmětů, které je možno vyjádřit v jejich skutečném půdorysu. Vyznačují se tak například porosty (lesy, louky, rašeliniště, zahrady aj.). obrysy jsou vytečkovány a druh terénního předmětu je uvnitř plochy označen příslušnou smluvenou značkou. Také vodní plochu lze zakreslit odpovídajícím tvarem.

Čárové značky zobrazují komunikace (silnice, cesty, dálnice, železnice), hranice a všechny ostatní předměty s délkovým rozměrem (vedení vysokého napětí, zdi aj.).

Bodovými značkami se zakreslují předměty nepatrných rozměrů, které nelze v měřítku mapy zakreslit (pomníky, osamělé stromy aj.).

Značky popisné doplňují charakter zobrazených terénních předmětů. Označují například druh porostů, názvy významných budov a objektů.

Všechny značky užívané na topografických mapách jsou obsaženy v klíči smluvených značek, který obsahuje přes 400 různých značek. Dvacet pět z nich obsahuje také Závod požárnické všestrannosti, který je součástí hry Plamen pro mladé hasiče:

 

značky v ZPV

značky v ZPV

Pro topografickou mapu je důležitá i její barevnost a písmo. Hnědou barvou jsou zakreslovány terénní tvary, modrou vodní toky a plochy, zelenou lesy a různé porosty. Žlutou a červenou barvou jsou vybarveny silnice a dálnice. Černou barvou je nakresleno všechno ostatní. Písmo je v mapě umístěno vesměs rovnoběžně s horním okrajem rámu mapy, popis vodních toků a pohoří je souběžný s jejich průběhem.


Předchozí Následující