Povrch Země se vším, co na něm vytvořila příroda a lidé, se nazývá terén. Pod tímto pojmem jsou zahrnuty terénní tvary a terénní předměty přirozené (vodstva, lesy) i uměle vytvořené (města, přehrady apod.). z hlediska členitosti můžeme hovořit o terénu rovinatém, kopcovitém či hornatém. Hory se jen zřídka vyskytují osamoceně, většinou vytvářejí pohoří.

     Na topografických mapách je terén znázorněn pomocí vrstevnic. Jsou to čáry, které spojují body o stejné nadmořské výšce. Čím hustěji jsou zakresleny, tím příkřejší svah zobrazují. Výšková vzdálenost mezi nejbližšími vrstevnicemi se nazývá vrstva (též základní interval). Na topografických mapách o měřítku 1:50 000 se základní vrstevnicový interval rovná 10 metrům, u map 1:25 000 je pětimetrový. Vrstevnice jsou zakresleny v mapě slabou hnědou plnou čarou – říkáme jim vrstevnice základní. Každá pátá vrstevnice je zesílena, to pro lepší a rychlejší orientaci na mapě.

     Každá topografická mapa je doplněna kótami. Jsou to body, které mají přesně změřenou svou nadmořskou výšku. Na topografických mapách jsou to všechny významné a výrazné body (vrcholy kopců, křižovatky apod.).

 

vrstevnice

vrstevnice

Předchozí Následující