Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (dále jen SH ČMS) plní specifické úkoly ve smyslu stanov a zákonů, proto podle Stanov používají členové SH ČMS stejnokroj.
Pro zajištění jednotného postupu při používání stejnokrojů vydává SH ČMS tento stejnokrojový předpis. Předpis uvádí druhy stejnokrojů a součástky, které k nim patří. Stanoví pravidla pro nošení vyznamenání a určuje postup při opatřování stejnokrojů a jejich součástí.

Stejnokrojem mladých hasičů se rozumí:

  • pracovní stejnokroj
  • sportovní stejnokroj
  • vycházkový stejnokroj

stejnokrojový předpis

stejnokrojový předpis

Pracovní stejnokroj pro muže, ženy a mladé hasiče:
Bunda PS II, kalhoty PS II, čepice s kšiltem, zimní čepice, odznak na čepici, tričko, opasek ke kalhotám PS II, šle, obuv.

Sportovní stejnokroj pro mladé hasiče a dorostence:
Sportovní tepláková nebo šusťáková souprava (jednotná), teplákové nebo šusťákové kalhoty (jednotné), tričko (šedé, s krátkým nebo dlouhým rukávem), obuv (jednotná).

Vycházkový stejnokroj pro muže, ženy a mladé hasiče:
Sako pánské SH ČMS, sako dámské SH ČMS, kalhoty pánské, kalhoty dámské, sukně dámská, vycházková čepice, klobouk dámský, košile, bundokošile, pilotka, halenka dámská, vázanka, polobotky, lodičky, kozačky…

Stejnokrojový předpis dále stanový podrobnější popis jednotlivých stejnokrojových součástí.

Symbolika mladých hasičů:

– označení odbornosti – umisťují se nad sebe, na pravý rukáv saka 5 cm od lokte směrem nahoru. Nejvýše 2 odbornosti vedle sebe

– stužky výkonnostních tříd se umisťují nad pravou kapsu saka ve vzdálenosti 1 cm od švu kapsy a nosí se vždy jen nejvyšší dosažená třída.

– označení kolektivu mladých hasičů se umisťuje se na levý rukáv saka 9 cm pod ramenní šev. Je z vyztužené tkaniny kosočtvercového, kruhového nebo elipsového tvaru jejíž svislá osa není delší než 3 cm a na níž je vyšit symbol kolektivu (př. sokol, ryba)

odborky

odborky

Odznaky odbornosti (hasiči)

Na pravé straně nad kapsou se nosí odznaky odbornosti (vždy jen nejvyšší, dosažený) – Hasič I – III, Preventista I – III, Strojník, Vedoucí mládeže I – III, absolvent školy a čestné odznaky – Za příkladnou práci, Za zásluhy, Odznak sv. Floriana, Velitel, rozhodčí a další.

Ostatní odznaky (hasiči)

Na pravé straně na kapse se nosí odznaky výkonnostních tříd, Mistra sportu, zahraniční odznaky odbornosti a výkonnosti apod.

Domovenky a rukávové nášivky

Domovenku s nápisem např. „SDH Řepy“ a nášivku se znakem SH ČMS, případně se znakem obce nosí členové od 14 let.

Domovenku s nápisem např. „SDH Velké Opatovice“, označení kolektivu mladých hasičů a znak mladých členů nosí:

  • členové od 6 do 14 let
  • instruktoři kolektivů mladých hasičů
  • vedoucí kolektivů mladých hasičů.

Domovenky se nosí 2 cm pod ramenním švem levého rukávu.
Nášivky se znakem SH ČMS se nosí 9 cm pod švem levého rukávu.
Nášivky se znakem SDH nebo obce se nosí 9 cm pod švem pravého rukávu.

Velikost nášivky by měla být přiměřená a to bez údajů domovenky: její svislá osa maximálně 9 cm a příčná osa maximálně 8 cm. Pro údaje domovenky se může svislá osa prodloužit o 2 cm.

stejnokrojový předpis

stejnokrojový předpis

Předchozí Následující