Opatření nouzového přežití obyvatelstva představuje souhrn činností a postupů věcně příslušných orgánů krizového řízení, správních úřadů, složek integrovaného záchranného systému, právnických a fyzických osob, prováděných s cílem minimalizovat negativní dopady mimořádných událostí a krizových situací na zdraví a životy postiženého obyvatelstva. Obsahem nouzového přežití je zabezpečení životních potřeb obyvatelstva, a to zejména nouzové ubytování a stravování, nouzové zásobování potravinami, pitnou vodou, nouzové základní služby obyvatelstvu a nouzové dodávky energií.

Opatření nouzového přežití navazují na evakuaci obyvatelstva z postiženého území nebo jsou realizována přímo v ohroženém prostoru.  V tomto případě se jedná se zejména o poskytnutí nouzového přístřeší, náhradního ošacení, stravy a nápojů po dobu nezbytně nutnou.

Opatření nouzového přežití se zabezpečují nepřetržitě po dobu, po kterou situace postiženého obyvatelstva bude vyžadovat plnění mimořádných opatření k zachování jeho zdraví, života a životních potřeb. Realizace opatření nouzového přežití je zpravidla ukončena návratem postiženého obyvatelstva do aglomerací původních bydlišť a obnovením funkce infrastruktury v nich nebo situací, kdy v prostorech, do kterých byly osoby evakuací umístěny, bude stávající infrastruktura schopna zabezpečovat potřeby původního i evakuovaného obyvatelstva a mimořádná opatření již nebudou nutná, případně přesídlením postiženého obyvatelstva do nových domků, domů, sídlišť.

Do opatření nouzového přežití patří také zabezpečení humanitární pomoci. Humanitární pomocí se rozumí opatření prováděná za účelem pomoci obyvatelstvu postiženému mimořádnou událostí, v jejichž rámci se využívají lidské a materiální zdroje. Humanitární pomoc je organizována s cílem zlepšit životní podmínky postiženého obyvatelstva. Je poskytována dobrovolně a bezplatně. Humanitární pomoc má charakter jak finanční a materiální pomoci (ošacení, stravování, hygienická péče apod.), tak i psychologické a duchovní pomoci. Humanitární pomoc je poskytována nevládními neziskovými organizacemi, případně firmami a sdruženími občanů, skupinami osob a jednotlivci. Při poskytování humanitární pomoci na velkém území je nezbytná jeho koordinace, tzn. rozdělení humanitární pomoci rovnoměrně dle úrovně postižení obcí, nikoliv jen do mediálně známých obcí. Zde mohou sehrát významnou roli humanitární organizace.

 

Opatření nouzového přežití se zabezpečují především v následujících oblastech.

Nouzové ubytování a stravování

Nouzové ubytování a stravování představuje zajištění náhradních ubytovacích kapacit pro obyvatelstvo, které je v důsledku mimořádných událostí nebo krizových situací nuceno opustit svá obydlí. Prioritně se využívají objekty se stacionárním lůžkovým, stravovacím a hygienickým vybavením (např. hotely, ubytovny, internáty, rekreační zařízení). Lze využívat i stacionární zařízení s hygienickým vybavením a prostory pro umístění přenosných lůžek a dalšího ubytovacího materiálu (např. sportovní haly, tělocvičny, kulturní zařízení), případně mobilní zařízení (např. maringotky, stany). Pro osoby ubytované v místech nouzového ubytování je nutno zabezpečit i stravování. Nejvhodnější je využití stálých stravovacích zařízení (např. restaurace, hotely, kuchyně ve školách, menzy), případně mobilní stravovací zařízení (např. pojízdné kuchyně). Doporučuje se uzavřít s vhodnými poskytovateli nouzového ubytování a stravování dohody o spolupráci.

Nouzové zásobování základními potravinami

Nouzovým zásobováním základními potravinami se rozumí zásobování základními druhy potravin, které se zpravidla realizuje v prostorech, které nejsou evakuační zónou, ale ve kterých je z důvodu vzniku mimořádné události nebo krizové situace omezeno nebo zcela znemožněno běžné zásobování prodejen s potravinami a stravovacích zařízení.

Provádí se zpravidla zajištěním náhradní přepravy základních druhů potravin do postižených oblastí. V případě nouzového zásobování potravinami se předpokládá určitá redukce množství a složení stravy, přičemž denní energetický příjem na osobu by měl být zachována ve výši 8000 kJ. Po vyhlášení krizového stavu mohou být stanovena regulační opatření v zásobování obyvatelstva potravinami v období nedostatečného zásobování z obvyklých zdrojů.

Nouzové zásobování pitnou vodou

nouzové zásobování pitnou vodou - při nemožnosti zásobování vodou z veřejného vodovodu či studny se zajišťuje nouzové zásobování vodou požadované jakosti dovážkou pitné vody v cisternách, zajištěním balené vody či použitím mobilní úpravny vody (pohotovostní zásoby jako součást státních hmotných rezerv), kterou lze provést úprava vody z přírodního vodního zdroje včetně balení v plastových lahvích. Při nouzovém zásobování obyvatel pitnou vodou se zabezpečuje nezbytné množství vody požadované jakosti v rozsahu 5 litrů na osobu pro první dva dny a 10 až 15 litrů na osobu a den pro třetí a další dny;

Nouzové základní služby obyvatelstvu

Nouzové poskytování základních služeb obyvatelstvu se zajišťuje především v kategoriích ošacení, hygienické potřeby, pohřební služby, sklenářství, pokrývačství ad.;

Nouzové zásobování energiemi

Nouzové zásobování energiemi se obyvatelstvu poskytuje v případech dlouhodobých výpadků dodávek elektrické energie, zemního plynu či tepla.  Do těchto aktivit jsou zapojeni především dodavatelé a distributoři energií. Postupují přitom podle svých regulačních plánů a omezujících odběrových stupňů a řeší poruchové a havarijní stavy v co nejkratším možném termínu.

Pro důležité provozy a objekty (např. nemocnice, domovy důchodců, dispečerská střediska základních složek IZS ad.) je nutno zabezpečit náhradní zdroje elektrické energie, v zimním období náhradní topidla.

Nouzové zásobování elektrickou energií a teplem je nutno zabezpečit v místech nouzového ubytování především v mobilních zařízeních.

Činnost obce v podmínkách nouzového přežití obyvatel organizuje starosta obce. Na zajištění nouzového přežití obyvatel obce se podílí obecní úřad. Na koordinaci a organizování opatření nouzového přežití se podílí hasičský záchranný sbor kraje.

 


Předchozí Následující