Trestným činem je protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný a který vykazuje znaky uvedené v takovém zákoně. Pravidla trestní odpovědnosti a popis trestných činů obsahuje trestní zákoník č. 40/2009 Sb. ve znění pozdějších předpisů, který nabývá účinnosti dnem 1.1.2010. (Do této doby platí stávající zákon č. 140/1961 Sb.).

K tomu, abychom u někoho mohli uvažovat o trestní odpovědnosti, musí být splněny následující podmínky:

a) musí být starší 14 let.

V této souvislosti je třeba se zmínit o tom, že podle naše trestního práva se plné trestní odpovědnosti nabývá dovršením 18 let. V době mezi 14 – 18 rokem věku je na pachatele pohlíženo jako na osoby „mladistvé“ a trestní zákon je shovívavý (blíže upravuje zákon č. 218/2003 Sb. o soudnictví ve věcech mládeže),

b) musí být příčetný, tedy musí být schopen v době páchání trestného činu rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání.

Pozn.: V současné době se vede mnoho diskusí týkající se věkové hranice trestní odpovědnosti. V době vytváření tohoto textu je připravována novela trestního zákoníku, která má hranici trestní odpovědnosti posunout zpět na 15 let. Vždy je proto potřeba sledovat aktuální znění uvedených zákonů.

Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti

§ 147 trestního zákona

(1) Kdo jinému z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona.

(3) Kdo z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let.

 

Ublížení na zdraví z nedbalosti

§ 148 trestního zákona

(1) Kdo jinému z nedbalosti ublíží na zdraví tím, že poruší důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Kdo z nedbalosti způsobí ublížení na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

Pohlavní zneužití

§ 187 trestního zákona

(1) Kdo vykoná soulož s dítětem mladším čtrnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším čtrnácti let svěřeném jeho dozoru, zneužívaje jeho závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví.

(4) Odnětím svobody na deset až šestnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

(5) Příprava je trestná.

Opuštění dítěte nebo svěřené osoby

§ 195 trestního zákona

(1) Kdo opustí dítě nebo jinou osobu, o kterou má povinnost pečovat a která si sama nemůže opatřit pomoc, a vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

 (2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším tří let, opětovně nebo na nejméně dvou osobách.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví.

(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

Podání alkoholu dítěti

§ 204 trestního zákona

Kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.


Předchozí Následující