ekosystém

ekosystém

Ekosystém je část přírody na určitém území, zahrnující všechny organismy i neživou přírodu, a také podmínky života (teplota, vlhkost, kvalita ovzduší). V ekosystému se vytváří složitá síť vztahů mezi jednotlivými organismy.

Dělíme je na producenty (zelené rostliny vytvářející organické látky), konzumenty (živočichy živící se rostlinnou nebo živočišnou stravou) a destruenty (různí živočichové, houby a mikroorganismy, kteří spotřebovávají a rozkládají uhynulé organismy a všechny přírodní odpady).

Ekosystém má schopnost sám sebe obnovovat, přizpůsobovat se změněným podmínkám a vyvíjet se. Každý podstatný zásah člověka (jako je kácení stromů, zemědělská činnost, průmyslové odpady) přináší také změny v ekosystému. Naše republika leží v pásmu opadavých listnatých lesů. Bezlesých oblastí u nás bylo v minulosti minimálně. Několik tisíc let trvající působení člověka se projevilo na tváři krajiny. Původní ekosystémy musely ustoupit lidským sídlům a krajina se ze zalesněné změnila v kulturní step, ve které dominují pěstované lesy, převážně monokultury smrku a borovice. V naší republice se vyskytuje kolem 35 000 druhů rostlin, celkové množství druhů živočichů od nejjednodušších forem až po savce se pohybuje kolem 60 000. Mnohé z těchto druhů jsou zákonem chráněné, protože se dostaly téměř na hranici vyhynutí.

  

ekosystém les

ekosystém les

Předchozí Následující