Turistické mapy na rozdíl od map topografických nebývají tak podrobné a obsahují některé odlišné znaky. Můžeme z nich ale naopak vyčíst, zda je ve městě, kterým budeme procházet, hotel, muzeum, kulturní památka či se tam narodil významný člověk. Jsou zde vyznačena tábořiště a kempy, koupaliště, turistické ubytovny – prostě mnoho potřebných věcí pro turistické putování. Na rubu turistické mapy pak většinou nalezneme stručného průvodce krajem s odkazem na příslušný čtverec mapy. Turistická mapa je výborným pomocníkem a kdo umí zacházet s mapou topografickou, ten si s turistickou hravě poradí.

     To nejcennější, co však na turistické mapě můžeme nalézt, je vyznačení turisticky značených cest. Turistická cesta je trasa krajinou vedená po nejzajímavějších a nejkrásnějších zákoutích kraje. Takové cesty jsou ve skutečnosti velice dobře a přehledně značeny tzv. pásovým značením. Jsou to vodící značky, které turistické veřejnosti pomáhají při orientaci v krajině. Umíme-li se podle nich pohybovat, povedou nás spolehlivě i ve složitém terénu. Máme-li turistickou mapu, všimneme si, že turisticky značené trasy jsou na ní v naší republice vyznačeny ve čtyřech barvách – červené, modré, zelené a žluté. Červeně značené cesty vedou do daleka, jsou to hlavní, mezinárodní či vrcholové trasy, modře se značí cesty s oblastním významem, vedoucí významnými místy kraje, zelené cesty mají většinou okresní či místní význam. Žlutě se pak značí spojovací cesty nebo krátké odbočky.

     Základní pásové značení je doplněno v terénu dalším značením. Kromě speciálních značek pro odbočky (k hradu, k vrcholu, k památce nebo ke studánce, ukončení cesty), čtvercové značky uhlopříčně rozdělené na bílý a barevný trojúhelník označující místní okružní cestu, čtverec se širší barevnou úhlopříčkou upozorňující na naučnou stezku nebo šipek upozorňujících na změnu směru turistické trasy narazíme na důležitých místech či rozcestích na směrovky s kilometráží a tabulkami místní orientace. Výlet po turisticky značených cestách tak není nic složitého.

pásové značení

pásové značení

turistické značky

turistické značky

Předchozí Následující