azimut

azimut

Azimut je úhel, který svírá pochodový směr (přímka zaměřená na cílový bod) se směrem na sever. Protože se jím označuje směr pochodu, říkáme mu též pochodový úhel. Azimut se měří ve stupních a vždy ve směru hodinových ručiček. Nemáme-li možnost orientovat se podle okolních objektů nebo postupujeme-li mimo cesty, přijdou nám znalosti o azimutu a práci s ním velmi vhod.

Jak se měří azimut. Máme-li busolu typu SPORT, postavíme se čelem k objektu a busolu vezmeme do ruky tak, abychom jej viděli podél její záměrné hrany. Celým kruhovým pouzdrem busoly otáčíme tak, aby severní konec magnetky směřoval k rysce s označením 0º. Hodnota azimutu je na stupni proti indexové rysce.

Měření azimutu přímo na mapě je velmi jednoduché, protože k tomu dokonce ani nepotřebujeme mít mapu orientovanou. Na spojnici výchozího bodu s orientačním bodem, ke kterému azimut měříme, přiložíme busolu záměrnou hranou. Kruhovým pouzdrem otáčíme tak, aby směrové čáry na dně busoly byly rovnoběžné se svislými čarami kilometrové sítě a 0º na stupnici směřovala k severnímu okraji mapy. Hodnotu hledaného azimutu odečteme na stupnici úhloměrného kruhu proti indexové rysce. Pro tuto metodu je ale důležité, aby kilometrová síť byla rovnoběžná s mapovým rámem!

 

měření azimutu na mapě

měření azimutu na mapě

Předchozí Následující