Určování světových stran pomocí busoly je vcelku snadné. Na busole je dobré si nejprve nastavit značku severu (S nebo N) proti indexové rysce, vyryté ve středu nosné desky. Busolu položíme na vodorovnou podložku a až se magnetka ustálí, otáčíme pomalu tělem busoly tak, aby se označený hrot magnetky kryl s písmenem označujícím sever. Potom už snadno určíme i ostatní světové strany.

Chceme-li v terénu pracovat s mapou, musíme ji nejprve zorientovat, tzn. natočit mapu tak, aby sever na mapě (jak jsme si již říkali je ve většině případů na horním okraji mapy) souhlasil se skutečným severem. To provedeme následovně:

  • proti indexové rysce nastavíme na stupnici 0º - sever
  • busolu přiložíme záměrnou hranou k pravému hornímu okraji mapy tak, aby záměrné zařízení směřovalo k hornímu okraji – severu mapy (pozor – pokud na mapě směřuje sever jinam, než na horní okraj, je k orientaci mapy třeba použít jinou rovinu než okraj mapy, např. souřadnicovou síť, o které jsme se již zmiňovali)
  • celou mapu s přiloženou busolou potom otáčíme tak, aby se označený sever na magnetce kryl se severem na stupnici úhloměrného kruhu busoly, a tím i severem na mapě.

orientace mapy

orientace mapy

Předchozí Následující