Vzdělávání vedoucích a instruktorů je rozděleno do tří stupňů odborné přípravy a probíhá minimálně v rozsahu aktuálních Učebních textů pro vedoucí a instruktory kolektivů mladých hasičů, Směrnice hry Plamen a Směrnice pro celoroční činnost dorostu SH ČMS a dalších doporučených publikací a dokumentů

Kvalifikační stupně

III. stupeň

je základní, vstupní kvalifikační stupeň, který je předepsaný pro začínající vedoucí starší 18 let a instruktory ve věku od 15 do 18 let.

Tuto kvalifikaci lze získat absolvováním vzdělávacího kurzu (školení) a složením zkoušky nebo absolvováním Letní školy instruktorů (členové SH ČMS ve věku 15 - 18 let).

Každý vedoucí je povinen získat kvalifikaci nejdéle jeden rok od počátku své práce s kolektivem nebo družstvem.

Školení a zkoušky organizuje OORM, KORM, případně ÚORM ve spolupráci s Garantem vzdělávání, který je oprávněn jmenovat vedoucího zkušební komise.

Letní školy instruktorů organizuje ÚORM.

Po získání kvalifikace III. stupně musí vedoucí nebo instruktor v rámci své aktivní činnosti procházet vzdělávacími kurzy (školeními), které organizuje OORM s min. frekvencí 1 x za 2 roky (pravidelnější účast se tímto nevylučuje).

 

II. stupeň

je střední kvalifikační stupeň, který je předepsaný pro vedoucí kolektivů a družstev starších 18 let.

Tuto kvalifikaci lze získat po absolvování vzdělávacího kurzu (školení) a složením zkoušky, nejdříve však tři roky po splnění kvalifikace III. stupně s výjimkou Letních škol (lze získat nejdříve po jednom roce po splnění kvalifikace III.stupně).

Školení a zkoušky organizuje OORM, KORM, případně ÚORM ve spolupráci s Garantem vzdělávání, který navrhuje vedoucího zkušební komise.

Po získání kvalifikace II. stupně musí vedoucí procházet vzdělávacími kurzy (školeními), které organizuje OORM s min. frekvencí 1 x za 2 roky (pravidelnější účast se tímto nevylučuje).

 

I. stupeň

je nejvyšší kvalifikační stupeň pro vedoucí kolektivů a družstev starších 18 let.

Tuto kvalifikaci lze získat po absolvování vzdělávacího kurzu (školení) a složením zkoušky nejdříve pět let po splnění kvalifikace II. stupně.

Školení a zkoušky organizuje ÚORM.

Po získání kvalifikace I. stupně musí vedoucí procházet vzdělávacími kurzy (školeními), které organizuje ÚORM s min. frekvencí 1 x za 5 let (pravidelnější účast se tímto nevylučuje).

Způsob průběhu a hodnocení zkoušek

Kvalifikaci stvrzuje vedoucí zkušební komise.

 

Získaná kvalifikace má trvalý charakter, její získání nelze anulovat, pouze v době, kdy nebyla řádně obnovena není vedoucí oprávněn do doby obnovení pracovat s mládeží v rámci SH ČMS (stává se neaktivním vedoucím).

 

Obsah písemného testu a náplň ústní a praktické zkoušky jsou tvořeny dle aktuálních Učebních textů pro vedoucí a instruktory kolektivů mladých hasičů, alespoň třetinu otázek však tvoří otázky z aktuální Směrnice hry Plamen a Směrnice pro celoroční činnost dorostu SH ČMS a dalších doporučených publikací a dokumentů.

 

Obecná úspěšnost:

· písemný test – 80% úspěšnosti

· ústní zkouška – klasifikace – známka 1 až 3, za úspěšně složenou zkoušku se bere známka 1 nebo 2

· praktická zkouška – klasifikace – známka 1 až 3, za úspěšně složenou zkoušku se bere známka 1 nebo 2

 

III. stupeň

· písemný test - má celkem 40 otázek

· ústní zkouška - obsahuje odpověď na 3 vylosované otázky

· praktická zkouška

Úspěšnost: písemný test – maximálně 8 chyb

 

II. stupeň

· písemný test - má celkem 70 otázek

· ústní zkouška - obsahuje odpověď na 5 vylosovaných otázek

· praktická zkouška

Úspěšnost: písemný test – maximálně 14 chyb

 

I. stupeň

· písemný test - má celkem 100 otázek

· ústní zkouška - obsahuje odpověď na 7 vylosovaných otázek

· ústní prezentace projektu na zvolené téma

· praktická zkouška

Úspěšnost: písemný test – maximálně 20 chyb

Doklad o získání kvalifikace

Jako doklad o získání kvalifikace vystaví organizátor vedoucímu nebo instruktorovi Osvědčení o získání kvalifikace, viz přílohu č. 1 (papír bílý), a provede zápis o získání kvalifikace do průkazu člena SH ČMS, viz přílohu č. 2.

Soubor ke stažení: Směrnice (pdf)

Obnovení kvalifikace se zapisuje pouze na druhou stranu osvědčení, do průkazu pouze zvýšení kvalifikace.

 

Dobu osvědčení a formu zápisu stanovuje, aktualizuje a zveřejňuje ÚORM.

 

Organizátor vzdělávacího kurzu (OSH, KSH) zabezpečí aktualizaci získaných kvalifikačních stupňů v centrální elektronické evidenci členské základny SH ČMS.

Další kvalifikační stupně

Garant vzdělávání

Garantem vzdělávání vedoucích a instruktorů mladých hasičů se může stát každý člen SH ČMS starší 18 let se zájmem o vzdělávání.

Vzdělávací kurzy pro garanty organizuje pouze ÚORM ve spolupráci s Lektory.

Oprávnění má platnost pět let.

Úkolem Garanta je ve spolupráci s jednotlivými OORM a KORM organizovat vzdělávací kurzy pro vedoucí a instruktory kolektivů mladých hasičů.

Garant jmenuje vedoucího zkušební komise – viz přílohu č. 3.

 

Lektor

Lektorem vzdělávání se může stát každý člen SH ČMS starší 18 let se zájmem o vzdělávání, který absolvoval kurz Lektorských dovedností akreditovaný MŠMT nebo jiný dle požadavků MŠMT.

Lektoři jsou jmenování ÚORM na základě absolvování odborného kurzu.

Jejich úkolem je tvorba a aktualizace vzdělávacího systému, učebních textů, příprava výukových a zkušebních programů, tvorba e-learningových kurzů.

Lektoři tvoří vzdělávací systém a jsou odpovědni za proškolení Garantů vzdělávání.


Předchozí Následující