Při menším požáru zasahujeme podle svých sil a prostředků. Používáme jednoduché hasební prostředky nebo přenosné hasicí přístroje. Tyto prostředky mohou být umístěny v takzvaných požárních přístřešcích.

TLUMICE jednoduchý hasicí prostředek, dřevěná tyč, na níž je připevněn pružně polštář z pytloviny apod. Tlumicí utloukáme malá ohniska hoření. Doporučuje se polštář před použitím řádně namočit do vody.

LOPATA je účinný a snadno přístupný hasicí prostředek určený k vrhání písku,  škváry, zeminy apod. na ohniska požáru. Hasební účinek spočívá v zamezení přístupu vzduchu k hořící látce. Je též vhodná k utloukání zbytků hořících předmětů, lesních porostů apod.

VĚDRA používáme k dopravě vody na požářiště, která se vrhá na požářiště prudce z nejmenší vzdálenosti (doporučuje se naplňovat vědra jen do poloviny pro lepší manipulaci).

RUČNÍ STŘÍKAČKA, džberovka, je velmi účinný hasicí prostředek. Používá se k hašení ve špatně přístupných místech, pokud možno s výstřikovou hubicí k vytvoření rozprášeného proudu vody.

HOUNĚ, přikrývky, závěsy, pytle apod. lze použít k hašení malých ohnisek přikrytím, čímž zamezíme přístupu vzduchu k hořící látce. Před použitím se doporučuje látku namočit. Nepoužívat látky z umělých vláken. V prodeji pro domácnosti jsou takzvané hasicí roušky.

HYDRANTY, tlaková voda k napojení hadice s proudnicí určená k hašení požáru na větší vzdálenost. Nejúčinnější jednoduchý hasební prostředek. Rozeznáváme několik druhů hydrantů: nástěnný, podzemní a nadzemní hydrant.

jednoduché hasební prostředky

jednoduché hasební prostředky

Předchozí Následující