(3) SH ČMS je spolkem podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „OZ“), který působí na úseku požární ochrany ve smyslu zák. č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

(4) SH ČMS je pokračovatelem organizací hasičstva, které dříve působily na území Čech, Moravy a Slezska, a právním nástupcem Svazu požární ochrany ČSFR na území České republiky. Jako sdružení vzniklo – v souladu s Ústavou ČR a zákonem – dne 9. 4. 1991 registrací ve smyslu ust. § 6 odst. 1, § 9 odst. 1 zákona o sdružování občanů jako projev vůle tisíců dobrovolných hasičů v souladu s právem svobodně se sdružovat a jako Spolek se přetransformovalo na základě zákona č. 89/2012 Sb., OZ, podle příslušných ustanovení OZ o dobrovolnosti spolčování a shodě tisíců hasičů na obsahu Stanov.

(5) SH ČMS je právnickou osobou zapsanou ve spolkovém rejstříku. Jeho statutárním orgánem je výkonný výbor SH ČMS (čl. 43 odst. 2 písm. a), čl. 44 a násl.), za který jedná starosta SH ČMS (čl. 43 odst. 2 písm. c) nebo první náměstek starosty SH ČMS (čl. 47 odst. 3). Podepisuje se tak, že k vyznačení svého jména, příjmení a názvu funkce ve sdružení připojí svůj vlastnoruční podpis a otisk razítka SH ČMS.


Předchozí Následující