Kladení jednokomorových pytlů

-   jednořadé kladení pytlů

Před zahájením pokládání pytlů je nutno provést tzv. vázání hráze do terénu. První pytel se položí do zahloubení po sejmuté vrstvě zeminy, čímž se dosáhne pevného spojení základní vrstvy s okolním terénem.

Po vytyčení hranic a směru hráze se začne stavět od spodního konce a postupuje se proti směru toku tak, aby každá vrstva byla ukončena najednou. Pytle se vždy ukládají úvazky pytlů směrem od proudící vody a patou pytle k vodě a mírně šikmo ve směru proudění vody, přičemž odklon od kolmého směru toku je asi 10° po směru toku. Význam ukládání pytlů pod úhlem spočívá v tom, že proudící voda unáší značné množství kalu, který se usazuje ve vzniklých spárách vazby pytlů a přetlak stoupající vody tak přispívá k těsnosti vytvořené hráze.

Při ukládání je důležité klást pytle tak, aby horní vrstva pytlů překrývala spáru mezi pytli vrstvy pod ní (cihlová vazáková vazba). V případě výstavby jednořadé hráze (šířka hráze = délka pytle) se doporučuje dodržet maximální výšku hráze do 1 m. Účinnost hráze postavené z pytlů se výrazně zvyšuje využitím nepropustné fólie položené ze strany vody a vložené do základu hráze při její stavbě.

V případě, že je potřeba zabránit rozlivu vody o výšce max. do cca 10 - 20 cm, je možné vystavět hráz z podélně kladených pytlů. Výška hráze vždy závisí na podmínkách a je třeba zvážit, zda šířka a výška hráze odpovídá stavu vody (rychlost proudu vody apod.). Způsob kladení jednokomorových pytlů je znázorněn na obrázcích 6-8.

Způsob kladení jednokomorových pytlů

Způsob kladení jednokomorových pytlů

Způsob kladení jednokomorových pytlů (podélně)

Způsob kladení jednokomorových pytlů (podélně)

Způsob kladení jednokomorových pytlů (schématicky)

Způsob kladení jednokomorových pytlů (schématicky)

- víceřadé kladení pytlů

Provádí se na místech, kde lze očekávat větší množství rychleji proudící vody a kde předpokládaná výška hladiny bude nad jeden metr oproti hraně břehu toku.

Zpravidla se používají pytle větších rozměrů. Při ukládání pytlů je třeba dodržet stejná pravidla jako při jednořadém kladení pytlů. Konce pytlů s úvazem, které jsou na vnější (vzdušné) straně hráze, musí být vždy přesazeny přes paty pytlů vnitřní řady (Zatěžování úvazů pytlů prvé řady pytli druhé řady. Tento typ hráze lze stavět do výšky 1,5 m. Doporučuje se uzavřít hráz položením jedné řady pytlů kolmo na směr hráze ve středové části, čímž se překryje styk obou řad pytlů (viz obrázek 9).

Víceřadé kladení jednokomorových pytlů

Víceřadé kladení jednokomorových pytlů

- kombinované víceřadé kladení pytlů.

Víceřadé kombinované kladení pytlů se provádí podélně a kolmo na osu hráze. Převazování (vazba) pytlů se provádí na „cihlovou křížovou vazbu“.

Jednotlivé vrstvy se střídají tak, že jedna vrstva z lícové strany má pytle položeny po délce a z druhé strany kolmo na podélnou osu hráze; v další vrstvě je kladení pytlů obrácené.

Kombinovaným způsobem postavená hráz může být vysoká až 2 m. V případě stavby vyšších hrází je nutno kombinovanou vazbu zdvojit nebo i vícenásobně zesílit. Platí pravidlo, že poměr šíře hráze k její výšce by měl být asi 1 : 3. Při kladení pytlů do vazby je vhodné vysypávat prostor spár mezi pytli další zeminou. Způsob kombinovaného víceřadého kladení pytlů je znázorněn na obrázku 10 a 11.

Kombinované víceřadé kladení jednokomorových pytlů

Kombinované víceřadé kladení jednokomorových pytlů

Kombinované víceřadé kladení jednokomorových pytlů

Kombinované víceřadé kladení jednokomorových pytlů

Za jednu hodinu lze postavit 10m dlouhou hráz jednořadým kladením jednokomorových pytlů do výšky cca 1 m (5 pytlů na sobě) se spotřebou cca 300 pytlů po 25 kg písku. Pro stavbu této hráze je třeba  pracovní četa 23 osob složená z 6 nakládačů písku do plničky, 6 plničů, 3 plničky, 9 nosičů pytlů a 2 osob zajišťujících správné kladení pytlů při stavbě hráze. Při nižším počtu osob se doba stavby hráze prodlužuje.

Utěsňování otvorů se provádí ukládáním pytlů těsně vedle sebe přímo do otvoru ve vrstvách tak, aby paty pytlů mírně vyčnívaly přes hranu otvoru směrem k vodě asi 10 cm. Pro utěsnění zejména dveřních a okenních otvorů do budov na celou výšku otvoru se využívá příložné těsnění tak, aby pytle v jednoduché vazbě položené na sebe zakryly celý obvod otvoru s minimálním přesahem 25 cm. Pytle se rovnají jednoduchou vazbou těsně na sebe a vedle sebe tak, aby zakrývaly celou desku a opíraly se za jejími okraji
o zeď min. 25 - 30 cm, protože deska nepřiléhá k líci zdiva.

Pro zvýšení těsnicích vlastností při utěsňování horizontálních otvorů (např. kanálová vpusť na komunikaci) překrytím se používají desky nebo fólie zatížené pytli. Při překrývání otvorů je třeba dodržovat pravidlo orientace pytlů vzhledem ke směru toku (patou pytle proti směru toku) a minimálního překryvu otvorů o 20 cm. Otvor těsněný pytli se ještě navrch překryje deskou nebo prkny, na které se uloží další pytle, popř. větší balvan jako zátěž. Větší otvory mohou být také těsněny i hvězdicovým kladením pytlů do jednoduché vazby. Způsob utěsňování otvorů je znázorněn na obrázku 12 a 13.

Utěsňování otvorů

Utěsňování otvorů

Utěsňování otvorů

Utěsňování otvorů

Kladení dvoukomorových pytlů

Dvoukomorové pytle lze klást na šíři dvou nebo čtyř pytlů, nebo dokonce i více pytlů, přičemž výšku i šířku hrází je možno libovolně měnit. Pytle se pokládají podélně k toku vody. Základní vazbu tvoří 2 pytle (tzn. 4 komory). Detail vazby dvoukomorových pytlů je znázorněn obrázkem 14a 16.

Při stavbě hráze je třeba dodržovat pravidlo cihlové vazby a pokládání sudých dvoukomorových pytlů opačně oproti pytlům lichým. Způsob pokládání dvoukomorových pytlů je znázorněn obrázkem 14 a 16.

Detail kladení dvoukomorových pytlů

Detail kladení dvoukomorových pytlů

Plnění dvoukomorových pytlů

Plnění dvoukomorových pytlů

Detail vazby dvoukomorových pytlů

Detail vazby dvoukomorových pytlů

Způsob kladení dvoukomorových pytlů

Způsob kladení dvoukomorových pytlů

Na 1 m hráze o základu 2 dvoukomorových pytlů a výšce cca 1 m (tzn. 1 m3 hráze) je potřeba cca 30 dvoukomorových pytlů. Doba pro stavbu takové hráze včetně manipulace s pytli je cca 15 – 20 minut. Jeden dvoukomorový pytel o hmotnosti 30 kg písku lze naplnit plničkou za 30 s, tzn. 120 pytlů za hodinu. Na obrázku 15 je znázorněn jeden z možných způsobů plnění dvoukomorového pytle na výstavbu hrází.

Počty protipovodňových pytlů potřebných ke stavbě při délkách, výškách a šířích hrází:
Bod 1/ Šíře hráze: 2 pytle = 48 cm – výška 1,08 m - délka 25 m = Potřeba 750 pytlů
Bod 2/ Šíře hráze 2 pytle = 48 cm – výška 1,08 m – délka 100 m = Potřeba 3000 pytlů
Bod 3/ Šíře hráze: 4 pytle = 96 cm – výška 1,5 m – délka 50 m = Potřeba 4250 pytlů

Potřeba písku, či jiného plnicího média: Pro naplnění 1ks dvoukomorového protipovodňového pytle je třeba cca 25-30  kg písku. Pro naplnění pytlů potřebných na stavbu 1m3  hráze, tzn. cca 60 kusů pytlů bude třeba cca 1.500 kg písku, nebo jiného plnicího média.
Časový odhad stavby hráze: Za předpokladu, že jsou protipovodňové pytle již předem naplněny (v případě povodní vůbec nejlepší řešení), že je k dispozici na stavbu hráze minimálně 20 osob a není potřeba nijak speciálně upravovat terén, lze protipovodňovou hráz postavit:
Ad bod 1/ cca 30 minut

Ad bod 2/ cca 120 minut

Ad bod 3/ cca 150 minut

Při výstavbě protipovodňových hrází musí jednotka SDHO počítat zejména s následujícími komplikacemi:

  • nedostatek písku, pytlů, příslušné techniky nebo nářadí pro plnění pytlů,
  • nedostatek osob pro plnění pytlů a stavění hráze,
  • mokrý písek (může ucpávat plnicí zařízení),
  • velká vzdálenost místa plnění pytlů od stavěné hráze,
  • špatná organizace práce (stavba hráze prováděná živelně),
  • špatná dostupnost místa stavby hráze pro mobilní techniku.

Předchozí Následující