Zkušenosti z řešení mimořádných událostí, a to zejména při povodních, ukázaly potřebu mít připravené organizované skupiny osob, které by plnily specifické úkoly v oblasti civilní ochrany a ochrany obyvatelstva. K organizovaným skupinám v uvedené oblasti patří jednotky požární ochrany, zejména jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí. Ty plní mimo jiné i úkoly civilní ochrany a ochrany obyvatelstva vyplývající ze zákona č. 133/85 Sb., o požární ochraně a konkrétně z § 30 vyhlášky MV č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany.

Potřeba připravovat jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí i pro další činnosti než před přijetím nové legislativy v této oblasti, to je před rokem 2001, vyplynula nejen z ustanovení nových právních předpisů, např. stanovení konkrétních úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva, ale i z potřeb a zkušeností z řešení mimořádných událostí. Z analýzy vyplynulo zaměření přípravy na tyto činnosti:

a) podpora jednotek při jejich zásahu,

b) provádění základních činností v ochraně obyvatelstva,

c) poskytování odborné pomoci dobrovolníkům a informací a rad obyvatelstvu.

Ad a) Podpora jednotek při zásahu zahrnuje např.:

  • zajištění týlu jednotek,
  • logistickou podporu,
  • zajištění náhradních zdrojů elektřiny při práci v noci,
  • protipovodňová opatření,
  • pomoc při zajištění nouzového přežití osob,
  • pomoc při provádění některých složitějších činností (dekontaminace osob a techniky).

Ad b) Provádění základních činností v ochraně obyvatelstva

Stávající systém odborné přípravy členů jednotek SDH obcí (velitelů, specialistů) lze poměrně pružně (doplněním nových odborností a učebních osnov), rozšířit o problematiku ochrany obyvatelstva.

Ad c) Poskytování odborné pomoci a informací a rad obyvatelstvu

Při mimořádných událostech velkého rozsahu pracuje na postiženém území řada dobrovolníků bez potřebných znalostí a zkušeností. Připravení členové jednotek nebo i občanských sdružení by byli schopni poskytovat potřebné informace jak občanům postiženým mimořádnou událostí, tak osobám zapojujícím se do výpomoci jako dobrovolníci. Jednalo by se například o stavění protipovodňových hrází, používání vysoušečů, odstraňování následků mimořádné události, provizorní řešení těchto následků (stržená střecha, výpadky elektřiny nebo dodávek vody), poskytování informací o obsahu evakuačního zavazadla, zásadách improvizované ochrany apod.

 


Předchozí Následující