Obsahem preventivně výchovné činnosti k tomuto tématu jsou znaky a projevy havárie s únikem nebezpečné látky, jaká nebezpečí hrozí obyvatelstvu, jak bude obyvatelstvo varováno a jaká by měla být jeho činnost. Dále zde jsou uvedena opatření k ochraně v  budově a k improvizované ochraně dýchacích cest a povrchu těla.

Vhodné zdroje pro přípravu instruktora (lektora)

  • Text z metodického manuálu pro přípravu preventistů ochrany obyvatelstva, kapitola 3., Civilizační mimořádné události/Havárie s únikem nebezpečných látek,
  • webové stránky s uvedením letáků:“Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla“, „Činnost obyvatel po vyhlášení varovného signálu při úniku nebezpečné látky“, „Únik nebezpečné chemické látky“, „Využití ochranných vlastností budov k ukrytí“, „Znaky a projevy havárie s únikem nebezpečné látky“ [63],
  • Video „Štěstí přeje připraveným“ vydané MV- GŘ HZS ČR v roce 2007 nebo 2008, kapitola „Improvizovaná ochrana“.

PŘÍKLADY

a) Instruktáž k improvizované ochraně dýchacích cest a povrchu těla

     Poznámka: Lze ji realizovat jako samostatnou akci, ale vhodnější je například na dnech otevřených dveří. Instruktáž je vhodné provést na figurantovi.

1. Vstupní informace

Prostředky improvizované ochrany dýchacích cest, očí a povrchu těla se používají v případě, když nejsou k dispozici profesionálně vyrobené prostředky (ochranné masky) k ochraně proti nebezpečným látkám (chemickým, radioaktivním a částečně i biologickým). Protože se s ochrannými maskami počítá pouze pro období války je improvizovaná ochrana provizorním řešením při únicích nebezpečných látek v současné době. Jsou nezbytné při odchodu nebo odjezdu ze zamořeného území, k překonání zamořeného prostoru např. při evakuaci nebo i k dočasné ochraně v budovách pokud stavba nedostatečně chrání proti účinkům nebezpečných látek.

Základním principem improvizované ochrany je využití vhodných oděvních součástí, které jsou k dispozici v každé domácnosti a pomocí kterých je možné chránit jak dýchací cesty a oči, tak celý povrch těla. Při použití této ochrany, aby byla co nejefektivnější, je třeba dbát následujících zásad:

  • celý povrch těla musí být zakryt, žádné místo nesmí zůstat nepokryté,
  • všechny ochranné prostředky je nutno co nejlépe utěsnit,
  • k dosažení vyšších ochranných účinků kombinovat více ochranných prostředků nebo použít oděvy v několika vrstvách.

2. Ukázat materiál, který bude potřebný k improvizované ochraně

  • ručník (utěrka, flanelová látka), k nim šátek nebo šála na uvázání,
  • brýle uzavřeného typu (potápěčské, plavecké, lyžařské nebo motocyklové),
  • čepice (šátek nebo šála), popř. ochranná přilba (motocyklová, pracovní ochranná, cyklistická, lyžařská),
  • kabát nebo bunda (s dlouhým rukávem), dlouhé kalhoty, kombinéza, šusťáková sportovní souprava, něco na uvázání kolem krku přes zvednutý límec (šátek, šála),
  • pláštěnka s kapucí,
  • pryžové či kožené holínky nebo kozačky či kožené vysoké boty,
  • pryžové rukavice,
  • igelitové sáčky v potřebné velikosti (pro nasazení na hlavu, ruce a nohy) a k nim tkanice nebo gumičky,
  • opasek nebo řemen,
  • lepicí páska nebo náplast, nůžky.

 3. Ochrana dýchacích cest a očí

Pokud nám hrozí bezprostředně nebezpečí chráníme dýchací cesty a oči. Nejdříve namočíme ve vodě ručník nebo utěrku, popř. složený kus flanelové látky a překryjeme jimi ústa a nos.

Ručník či utěrku aj. pokud možno upevníme v zátylku převázaným šátkem nebo šálou.

K improvizované ochraně očí následně použijeme brýle uzavřeného typu (potápěčské, plavecké, lyžařské a motocyklové, u některých je nutné přelepit větrací průduchy lepicí páskou).

Pokud nemáme takové brýle k dispozici přetáhneme průhledný igelitový sáček přes hlavu a stáhneme jej tkanicí či gumou v úrovni lícních kostí nebo přelepíme lepicí páskou či náplastí.

Všimneme si, že igelit, ale také brýle přesahují přes ochranu dýchacích cest (ručník) tak, aby nezůstalo odkryté místo na obličeji, ale současně mohl člověk dýchat.          

4. Ochrana hlavy

Nasadíme čepici, uvážeme šátek nebo šálu a přes ně převlékneme kapuci. Můžeme převléknout i igelitový sáček, případně nasadíme ochranné přilby (motocyklové, pracovní ochranné přilby, cyklistické, lyžařské atd.), které chrání i před padajícími předměty.

5. Ochrana trupu

Použijeme dlouhé zimní kabáty, bundy, kalhoty, kombinézy, šusťákové sportovní soupravy, pláštěnky apod. Dostatečně je utěsníme u krku, rukávů a nohavic. U krku omotáme šálu nebo šátek přes zvednutý límec. Bundu utěsníme v pase pomocí opasku či řemene.

Přelepíme lepicí páskou netěsná zapínání a různé nežádoucí trhliny v oděvu.

6. Ochrana rukou a nohou

Na nohy obujeme pryžové či kožené holínky, kozačky nebo kožené vysoké boty. Dáváme pozor, aby mezi nohavicí a botou nezůstalo nechráněné místo.

Nohavici přesahující přes botu u dolního okraje převážeme provázkem nebo řemínkem.

Nepřesahuje-li nohavice přes boty, ovineme nechráněné místo kusem látky, šátkem apod.

Při použití nízkých bot zhotovíme návleky z igelitových sáčků či tašek.

Na ruce natáhneme pryžové rukavice. Pokud rukávy přesahující přes okraj rukavic nejsou ukončeny nápletem nebo pryží, převážeme je u okrajů řemínkem nebo provázkem.

Dáváme pozor, aby mezi rukavicí a rukávem nevzniklo nechráněné místo, pokud ano musíme zápěstí ovinout šálou, šátkem, igelitem apod.

Nemáme-li k dispozici žádné rukavice, ovineme si ruce látkou, šátkem, igelitovým sáčkem apod.

7. Ochrana celého těla - závěr

Na závěr použijeme pláštěnku nebo plášť do deště. Utěsníme je pouze u krku. Všímáme si, aby pogumovaná strana byla zvenčí.

Pokud nemáme pláštěnku použijeme přikrývku, deku či plachtu, které si přehodíme přes hlavu a zabalíme se do ní.

Pokud není figurant lze použít i ilustrační obrázek nebo promítnout videoklip (viz zdroje)

 

Ochrana dýchacích cest, očí a povrchu těla

Ochrana dýchacích cest, očí a povrchu těla

b) Letáky

Na webových stránkách jsou přístupné letáky “Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla“, „Činnost obyvatel po vyhlášení varovného signálu při úniku nebezpečné látky“, „Únik nebezpečné chemické látky“, „Využití ochranných vlastností budov k ukrytí“, „Znaky a projevy havárie s únikem nebezpečné látky“ [63].


Předchozí Následující