Naše tabulka, kterou jsme si vytvořili na ukázku (viz kapitola Jak vytvořit tabulku?), je co do obsahu poměrně jednoduchá.  V praxi se ale setkáme s tabulkami obsáhlejšími, které se při tisku nevejdou na jednu stránku, kolikrát to můžou být i jen jeden nebo dva řádky. Vytisknout tabulku samozřejmě nelze vytiskout a je nutné ji například upravit tak, aby se i poslední řádek nebo dva vešly na jednou stránku a tabulka byla souvislá. K tomu nám slouží náhled na tisk. Ještě než tabulku vytiskneme, se můžeme podívat, jak bude na papíru vypadat, na kolik stránek se vejde, zda by nebylo možné například rozšířit okraje, aby se i poslední řádek tabulky vešel na jeden papír.

Náhled zobrazíme kliknutím na tlačítko Office/Tisk/Náhled. Druhou možností je přidat tlačítko Náhled na panel Rychlý přístup.

Náhled na tisk

Náhled na tisk

Tlačítko náhled v panelu Rychlý přístup

Tlačítko náhled v panelu Rychlý přístup

Po kliknutí na tlačítko Náhled se Excel přepne do speciálního režimu a zobrazí kartu Náhled, pomocí které je možné nastavit parametry stránky před tiskem. Uprostřed okna se nachází stránka papíru přesně tak, jak bude vypadat po vytištění a to i včetně barev, popřípadě v šedé škále pokud máte k dispozici jen černobílou tiskárnu.

Režim náhledu

Režim náhledu

Tisk

Zobrazí dialogové okno Tisk. Umožňuje ještě před tiskem vybrat tiskárnu, počet kopií a další možnosti tisku (viz podkapitola Nastavení tisku).

Vzhled stránky

Zobrazí dialogové okno Vzhled stránky. Zde můžeme nastavit důležité parametry jako je Orientace, Formát papíru, Záhlaví a Zápatí  a atd. Vzhledu stránky se věnujeme v následující podkapitole Vzhled stránky.

Lupa

Zvětší nebo naopak zmenší náhled.

Zobrazit okraje

Zobrazením čar okrajů můžeme okraje upravovat a tím zmenšit nebo naopak zvětšit plochu k tištění. Může se například hodit, pokud by jeden nebo dva řádky tabulky přesahovaly na další stránku. Zmenšením okrajů bychom zvětšili plochu papíru a tabulka by se vešla na jednu stránku.


Předchozí Následující