Dialogové okno Vzhled stránky zobrazíme kliknutím na tlačítko Vzhled stránky z náhledu nebo kliknutím na  malý čtvereček v pravém dolním rohu skupiny Vzhled stránky na kartě Rozložení stránky. Okno obsahuje celkem čtyři záložky - Stránka, Okraje, Záhlaví a Zápatí,List.

Stránka

Na záložce Stránka jsou nejdůležitější volby Orientace papíru, Formát papíru, který bude většinou nastaven na A4, a dále poměrně důležitá volba Upravit na. Jedná se o jakousi lupu nebo měřítko. Pomocí této volby je možné tabulku zmenšit tak, aby se vešla na jeden papír, pokud by část přesahovala na další stránku.

Záložka Stránka

Záložka Stránka

Okraje

Záložka Okraje slouží samozřejmě k nastavení okrajů. Hodnoty v dialozích jsou uvedeny v centimetrech, lze se tedy v okrajích poměrně snadno orientovat. Za zmínku stojí volba Vycentrovat na stránce s možnostmi Vodorovně a Svisle, které umístí tabulku doprostřed stránky.

Záložka Okraje

Záložka Okraje

Záhlaví a Zápatí

Do záhlaví a zápatí  v Excelu není možné umístit obrázek nebo ho vizuálně propracovat tak dokonale jako například ve Wordu. Slouží převážně k nastavení číslování stránek, k vypsání autora dokumentu nebo  data a času vytvoření. K dispozici máme několik předdefinovaných variant. Vybrané záhlaví popřípadě zápatí se zobrazí v náhledu (bílé oblasti okna). Pokud chceme vytvořit vlastní záhlaví nebo zápatí, klikneme na tlačítko Vlastní záhlaví (zápatí). Excel zobrazí okno se třemi oblastmi, do kterých doplníme potřebné údaje (například datum, místo vzniku, počet stránek atd.). 

Záložka Záhlaví a Zápatí

Záložka Záhlaví a Zápatí

List

Záložka List obsahuje několik důležitých nastavení. Většina z nich hovoří sama za sebe nebo se v praxi příliš nepoužívají, popíšeme si tedy jen ty nejdůležitější:

 

Oblast Tisku - pokud bychom nechtěli vytisknout celou tabulku, ale jen některou část, pak stačí do tohoto pole doplnit rozsah buněk, které mají být tištěny. Buňky nemusíme samozřejmě vypisovat ručně, ale tažením myši v tabulce označíme část určenou k tištění a Excel za nás buňky do pole sám vypíše. Nejprve je samozřejmě nutné kliknout na tlačítko na pravé straně.

 

Nahoře opakovat řádky/ Vlevo opakovat sloupce - Pokud máme obsáhlou tabulku, která se při tištění nevejde na jeden papír, je vhodné záhlaví řádků a sloupců opakovat na každé stránce, abychom se v tabulce orientovali. K tomu právě slouží možnost opakovat řádky a sloupce.

 

Mřížka

Standardně se šedá mřížka rozdělující buňky netiskne. Pokud ji tisknout chceme, zvolíme tuto možnost.

Záložka List

Záložka List

Předchozí Následující