Pás karet je navržen tak, aby usnadňoval a urychloval vyhledávání příkazů potřebných k provedení úkolu. Příkazy jsou uspořádány v logických skupinách, které jsou společně soustředěny pod jednotlivými kartami. Každá karta odpovídá určitému typu činnosti, například psaní nebo rozložení stránky. Z důvodu větší přehlednosti se některé karty zobrazují pouze v případě potřeby. Například karta Formát obrázku se zobrazí jen při výběru obrázku. Každá karta má několik podmenu, kterým říkáme skupiny. Je to skupina příkazů, které zastupují určitou společnou funkci. Skupiny se příznačně jmenují podle funkce, kterou zastupují. Například máme skupinu Grafy, kde nalezneme veškeré možnosti pro práci s grafy. Tímto způsobem se můžeme v pásu karet lehce orientovat, zbývá si jen osvojit, v jakých kartách nalezneme ty které skupiny.

Pás karet

Pás karet

Každá funkce v odstavcích je reprezentována tlačítkem. Tlačítko poznáme tak, že když na něj ukážeme myší, tak se změní barva jeho pozadí. Jedním kliknutím na tlačítko se vykoná funkce, kterou zastupuje, například tlačítko s velkým B (z anglického bold, tučný) nám vybraný text zvýrazní tučně. Další prvek je rozbalovací seznam. Ten poznáme tak, že má u sebe malou černou šipku. Na rozdíl od tlačítka, které má jen jednu možnost, rozbalovací seznam nabízí možností několik. Pokud klikneme na černou šipku, ukážou se nám všechny možnosti, kterými prvek disponuje.

Rozbalovací seznam grafů

Rozbalovací seznam grafů

Karta Domů

Karta Domů slouží k úpravě textů v buňce. Skupina Písmo je zaměřena na výběr druhu, velikosti a barvy písma. Je možné také nastavit barvu pozadí celé buňky. Skupina Zarovnání zarovná obsah buňky k okraji. Standardně Excel zarovnává číselné hodnoty k pravému okraji, nečíselné k levému, ale toto nastavení je možné změnit právě pomocí tlačítek zarovnávání ve skupině Zarovnání. Karta dále obsahuje panel Číslo, určený k úpravám čísel jako jsou například počet desetinných míst nebo měnový formát (Kč, Eu...). Ve skupině Styly naše buňky a tabulky naformátujeme (barevně upravíme) pomocí předpřipravených stylů, jak si ukážeme v kapitole o stylování tabulek.

Karta Domů

Karta Domů

Karta vložení

Tato karta slouží zejména pro vkládání různých objektů, jako jsou obrázky, grafy a tabulky. S kartou Vložení se seznámíme podrobněji v dalších kapitolách tohoto kurzu.

Karta Vložení

Karta Vložení

Karta Rozložení stránky

Karta Rozložení stránky je v Excelu využívána spíše sporadicky (na rozdíl od aplikace Word, kde má významnou roli). Za zmínku  stojí orientace stránky (na šířku, na výšku) nebo možnost skrytí mřížky například při tisku.

 

Karta Rozložení stránky

Karta Rozložení stránky

Karta Vzorce

Hlavním poselstvím této karty je práce s vzorci  neboli funkcemi. Excel umí velké množství funkcí roztříděných do kategorií podle druhů a právě práce s funkcemi je nejmocnější část Excelu. Všechny tyto vzorce rozdělené do kategorií nalezneme ve skupině Knihovna funkcí. 

Karta Vzorce

Karta Vzorce

Karta Data

Ne všechny informace musíme "naťukat"  ručně. Do Excelu je možné dostat údaje z jiného programu nebo souboru. Importováním dat se zabývá právě karta Data.

Karta Data

Karta Data

Karta Revize

Tato karta je pro nás důležitá zejména pro kontrolu pravopisu. Náš vytvořený dokument za nás Excel zkontroluje a opraví pravopisné chyby nebo navrhne změny. Podrobněji se  tomuto tématu věnujeme v kurzu Word,  kapitola Jak využít kontrolu pravopisu?.

Karta Revize

Karta Revize

Karta Zobrazení

Na této kartě lze měnit způsob zobrazení dokumentu (čtení na celé obrazovce, zobrazení dvou sešitů vedle sebe.....), skrýt mřížku nebo názvy řádků a sloupců, popřípadě můžeme zvětšit či zmenšit náhled na sešit pomocí lupy.

Karta Zobrazení

Karta Zobrazení

Předchozí Následující