Excel 2007

Excel 2007

Pás karet

Hlavní nabídka neboli menu se nachází se v horní části programu a nazývá se Pás karet. Jednotlivé karty mají pak dále své vlastní podmenu, které se v Excelu nazývají skupiny nebo také panely. Jednotlivé karty a skupiny se typicky jmenují podle toho, jakou funkci zastupují. Pokud například chceme vložit do sešitu graf, použijeme kartu Vložení, chceme-li upravit vzhled písma v buňce nebo tabulce, nalezneme tyto možnosti ve skupině Písmo. 

Pás karet

Pás karet

Tlačítko Office

Tlačítko v levém horním rohu se nazývá Tlačítko Office. Po kliknutí na tlačítko se zobrazí menu s položkami pro otevření nového souboru, uložení nebo tisk stávajícího souboru a mnohé další, se kterými se seznámíme průběžně v tomto kurzu.

Tlačítko Office

Tlačítko Office

Panel nástrojů Rychlý přístup

V levém horním rohu vedle tlačítka Office se nachází Panel nástrojů Rychlý přístup. Je to panel s tlačítky, které nejčastěji používáme. Do panelu se typicky umísťují tlačítka Uložit, Otevřít, Tisk, Zpět, Znovu.....  Tlačítka přidáme kliknutím na malou šipku na pravé straně panelu. Po kliknutí na šipku se zobrazí menu s tlačítky, které nyní stačí označit a příkazy budou přidány na panel.

Panel nástrojů Rychlý přístup

Panel nástrojů Rychlý přístup

Svislý posuvník

Slouží  k pohybu po stránce nahoru a dolů.

Svislý posuvník

Svislý posuvník

Vodorovný posuvník

Slouží k pohybu po stránce zprava doleva. 

Vodorovný posuvník

Vodorovný posuvník

Název buňky

Aby bylo možné se v jednotlivých buňkách orientovat, je každá buňka sešitu označena číslem ve svislém směru a písmenem ve vodorovném, podobně jako jsou například označena políčka na šachovnici. Název buňky je tedy tvořen sloučením těchto hodnot. Buňka v prvním řádku a v prvním sloupci je označena jako A1, buňka v druhém sloupci jako a podle toho, v jakém řádku se nachází, bude dále označena B2, B3, B10 atd.

Pozice aktivní buňky

Pozice aktivní buňky

Řádek vzorců

V tomto řádku se zobrazuje skutečný obsah buňky. Všimněte si zvýrazněného slova skutečný, protože jak se později v kurzu dozvíme, do buněk se píší vzorce, které se ale v buňkách nezobrazí. V jednotlivých buňkách uvidíme jen konečný výsledek. Například vzorec "= 8 +8" se v buňce zobrazí už jen jako konečný výsledek 16. Číslo 16 ale není skutečný obsah buňky, skutečný obsah buňky je vzorec  "= 8 +8" a ten uvidíme právě v řádku vzorců. 

Buňka obsahující vzorec

Buňka obsahující vzorec

Stavový řádek

V dolní části okna se nachází stavový řádek. Ve stavovém řádku se dozvíme, v jakém režimu právě pracujeme (režim úprav, zadání atd.), jaké operace v Excelu probíhají apod. Stavový řádek má informační charakter.

Stavový řádek

Stavový řádek

Pracovní oblast

Mřížku připomínající oblast rozděluje pracovní plochu na takzvané buňky. Každá buňka je malou pracovní oblastí a je schopna nést samostatně určitou informaci nezávisle na ostatních. V těchto budou vytvářeny tabulky.

Pracovní oblast Excelu

Pracovní oblast Excelu

Předchozí Následující