V této souvislosti je potřebné si uvědomit rozdíl mezi:

  • SDH – sborem dobrovolných hasičů - jako zájmovým spolkem občanů, kteří se za účelem naplnění jejich zájmů a cílů sdružují ve sboru dobrovolných hasičů – pobočném spolku - na základě pravidel uvedených v zákoně 89/2012 Sb., Občanském zákoníku a
  • JSDHO - jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce - jako obcí jmenovaným uskupením občanů, které je určeno k plnění úkolů v době vzniku požáru nebo jiné MU, zejména k hašení požárů, likvidaci MU apod. s pomocí svěřené požární techniky a věcných prostředků požární ochrany a jehož členové jsou k tomuto účelu proškoleni, vycvičeni a kteří mají požadovanou zdravotní způsobilost. Obec s těmito osobami uzavírá dohodu o členství v JSDHO.

 

SDH je tak postaven na roveň jiných spolků jako např. mysliveckých, sportovních či jiných zájmových. Jeho vnitřní uspořádání a činnost se řídí schválenými a registrovanými Stanovami SH ČMS. Naproti tomu JSDHO je výkonným sborem zřízeným obcí. Jeho členové jsou zpravidla také členy SDH, ale nemusí to být pravidlo, tj. v JSDHO mohou být zařazeni i občané, kteří nejsou členy SDH.


Předchozí Následující