Klávesnice

Klávesnice

Základní klávesová část

Tato část slouží pro psaní běžných znaků, jako jsou písmena abecedy, znaky diakritiky, interpunkční znaménka, bílé znaky (tabulátor, mezerník, odřádkování). Pokud klávesa obsahuje dva znaky, horní a spodní, tak se spodní  zobrazí standardně při stisku klávesy. Pokud chceme napsat horní znak klávesy, musíme navíc před stisknutím klávesy, současně stisknout a podržet klávesu Shift. Některé klávesnice obsahují na vybraných jednotlivých klávesách více popisků, z nichž můžeme využívat vždy jednu dvojici znaků podle toho, jak máme nastavenou klávesnici (varianta česká nebo anglická - lze nastavit). 

Přepínání mezi českou a anglickou klávesnicí

Někdy se nám může hodit využít znaků anglické klávesnice nebo omylem nevědomě klávesnice přepneme, což poznáme hlavně prohozenými písmeny Y - Z. Klávesnici přenastavíme jedním z následujících způsobů:

 

  • klikněte na tlačítko s nápisem 'En' nebo 'Cz' , umístěné na spodní liště Windows v pravé části. Ze zobrazené nabídky vyberete požadovaný druh klávesnice.
  • nebo pomocí klávesové zkratky - levý Alt+ pravý Shift (v závislosti na druhu klávesnice a nastavení vašeho PC to může být vyjímečně - levý Shift+ pravý Shift).

Malá velká písmena

Po stisku klávesy se standardně vypisují malá písmena a znaky umístěné na popisku kláves v jeho spodní části. Pro velká písmena  nebo horní znaky (např. čísla v základní části klávesnice) je třeba přidat stisk pomocné klávesy Shift. Tento režim můžeme převrátit stiskem klávesy CapsLock.

Psaní háčků a čárek

Klávesy s českými znaky nalezneme v horní části klávesnice. Je to druhá řada v horní části klávesnice hned  pod funkčními klávesami (F1, F2, .....). Pokud potřebujeme zapsat písmenko, které na klávesnici nemáme (např.ď, ť, ň, ...), je třeba postupovat takto:

 

  1. Přidržíme klávesu Shift.
  2. Krátce stiskneme klávesu s háčkem ˇ (na pravé straně klávesnice s českými znaky). Háček je v paměti počítače, na obrazovce se ještě neukáže.
  3. Pustíme klávesu Shift.
  4. Stiskneme klávesu s písmenkem, nad kterým chceme mít háček, například stiskem klávesy n. Na obrazovku se vypíše ň.

 

Pro psaní velkých písmen s háčky postupujeme následovně:

 

  1. Přidržíme klávesu Shift jako v předchozím příkladu.
  2. Stiskneme klávesu s háčkem.
  3. Klávesu Shift máme stále stisknutou (chceme velké písmeno)
  4. Stiskneme klávesu s písmenem, které chceme napsat, například velké T. Dostaneme Ť.

Klávesy s háčky a čárkami

Klávesy s háčky a čárkami

Čísla

Čísla píšeme pomocí numerické části klávesnice umístěné na pravé straně nebo pomocí základní části klávesnice (klávesy s čísly, horní řada kláves pod funkčními klávesami) při současném stisku klávesy Shift. Někdy se může stát, že čísla z numerické části klávesnice nejdou vypsat - pak je třeba aktivovat tuto část klávesnice stiskem klávesy NumLock , což se projeví též svítící kontrolkou s nápisem Num Lock umístěnou nad numerickou částí.


Předchozí Následující