Co jsou to speciální znaky?

Než se pustíme do samotné problematiky psaní speciálních znaků, je nutné si vysvětlit, co to vlastně ty speciální znaky  jsou. Také musíme nejprve zmínit, že problematika se týká psaní znaků na české klávesnici. Některé znaky lze zapsat přepnutím na klávesnici anglickou, tím se ale v tomto kurzu zabývat nebudeme. Ve zkratce bychom mohli definovat speciální znak jako takový, který nelze zapsat jednoduchých stisknutím klávesy na klávesnici. Nebo prostě znaky, které na klávesnici nemáme. Mezi takové znaky patří například @, {}, [], " ", %, &. Nyní si vysvětlíme, jak tyto znaky psát, buď pomocí klávesnice nebo vkládáním do dokumentu přímo z aplikace Word.

Psaní speciálních znaků pomocí klávesnice

Pokud potřebujeme napsat znak, který nelze napsat přímo stiskem jedné klávesy, musíme použít klávesou zkratku. Postup je velice jednoduchý:

 

  1. Stiskneme a přidržíme levý alt.
  2. Na numerické klávesnici vyťukáme číslo zastupující příslušný znak. 
  3. Pustíme levý alt. Znak se vypíše na obrazovku.

 

Psaní zkratek může být na začátku trošku náročné, než si je zapamatujeme, ale časem bude psaní těch nejčastěji používaných automatické. Následující tabulka ukazuje nejpoužívanější znaky a jejich zkratky. 

 

alt+64 
alt+91 
alt+93 
alt+60 
alt+62 
alt+37 
alt+123
alt+125
alt+34 
alt+35 
alt+36 
alt+38 

Vkládání symbolů

Speciální znaky a symboly můžeme vkládat do textu také přímo z Wordu. Různé znaky jako jsou @, €, < >, ß z různých písem, nalezneme v kartě Vložení, ve skupině Symboly, tlačítko Symbol. Vybereme si písmo a požadovaný znak a klikneme na Vložit nebo na znak dvakrát poklepáme myší. Pro rychlejší vložení znaku, který byl v poslední době již vybrán, jsou k dispozici naposledy použité znaky. Symboly se vkládají do dokumentu jako běžné znaky, lze je tedy dodatečně (označené do bloku) formátovat jako  kterýkoliv jiný znak - změna barvy písma, velikosti fontu apod.

Dialogové okno se symboly

Dialogové okno se symboly

Předchozí Následující