První "opravdovou" funkcí, se kterou se seznámíme, je Suma. Funkce Suma je tak často využívána, že má v Excelu i své vlastní tlačítko. Suma slouží k sečtení obsahu několika buněk. Pokud potřebujeme sečíst větší oblast buněk, jistě není praktické je každou zvlásť přidávat do vzorce a psát: = D5+E5+F5+.... Díky funkci Suma stačí jeden stisk tlačítka a Excel vše vyřeší za nás. Řekněme, že v naší tabulce s tržbami budeme chtít sečíst tržby za 3.čtvrtletí:

 

  1. Kliknutím vybereme buňku pod buňkami s tržbami a v kartě Domů ve skupině Úpravy stiskneme tlačítko Suma.
  2. Excel automaticky navrhne oblast buněk, která se má sečíst a označí ji blikající čarou. Pokud výběr souhlasí, potvrdíme jej tlačítkem Enter.
  3. Do buňky se vloží výsledek funkce.

Součet buněk pomocí funkce Suma

Součet buněk pomocí funkce Suma

Pro výpočet sumy Excel automaticky navrhne oblast buněk, které bezprostředně sousedí s buňkou, ve které má být zobrazen výsledek. V tomto příkladě to byla oblast nad, ale může to být i pod, nalevo nebo napravo buňky s funkcí Suma, podle toho, kde se nachází naše hodnoty. Pokud by Excel nenavrhnul správnou oblast pro výpočet sumy, můžeme výběr ignorovat a udělat svůj vlastní označením jiné oblasti buněk do bloku (viz kapitola Jak pracovat s buňkami?). Všimněte si také, jakým způsobem Excel zapsal vzorec. Namísto, aby vypisoval všechny navržené buňky (=F5+F6+F7+.....), napíše do vzorce pouze první buňku oblasti, potom poslední a mezi ně vloží dvojtečku - F7:F10. Tedy vše od buňky F7 až po buňku F10.

Suma
 

Předchozí Následující