Úvod

Záhlaví a zápatí jsou dvě oblasti na stránce s textem, kde není hlavní tok textu. Záhlaví je vždy nahoře, zápatí dole. Někdy se tyto oblasti oddělují podélnou čarou. V těchto oblastech se většinou objevují čísla stránek, názvy kapitol a dokumentů, datum vytvoření, název firmy, hlavička, logo apod.  Základní práce se záhlavím a zápatím ve Wordu funguje tak, že to, co do záhlaví nebo zápatí vložíme, se automaticky propisuje na všechny stránky celého dokumentu. Je samozřejmě možné nastavit i na sobě nezávislá záhlaví a zápatí na různých stránkách, ale toto téma je nad rámec daného kurzu a v praxi se s ním setkáme spíše ojediněle.

Záhlaví

Záhlaví

Zápatí

Zápatí

Nastavení

Oblast záhlaví a zápatí je v klasickém režimu psaní nedostupná. Aby bylo možné se do oblastí dostat, musíme na pásu karet vybrat kartu Vložení (budeme vkládat objekt) a v panelu Záhlaví a zápatí kliknout na tlačítko Záhlaví respektive Zápatí (práce je analogická). Druhá, přímočařejší možnost, je poklikáním levého tlačítka myši na tuto oblast (většinou 2,5cm od horního respektive dolního okraje). Word se přepne do režimu editace Záhlaví a zápatí. To poznáme podle toho, že text v normální části dokumentu zešedne. 

Panel Záhlaví a zápatí

Panel Záhlaví a zápatí

Kliknutím na příslušné tlačítko se nám ukáže rozbalovací seznam s předdefinovanými šablonami. Kliknutím na vybranou šablonu potvrdíme výběr. Do dokumentu bude vložena oblast záhlaví nebo zápatí.

Předdefinované šablony Záhlaví

Předdefinované šablony Záhlaví

Vložené záhlaví

Vložené záhlaví

Jistě jste si všimli, že v režimu editace Záhlaví a zápatí se opět objeví kontextová karta Návrh, podobně jako u editace grafů nebo tabulek, na které je možné provádět operace týkající se záhlaví a zápatí.

Kontextová karta Návrh

Kontextová karta Návrh

Karta Návrh rozšiřuje naše možnosti úprav záhlaví a zápatí. Například  tlačítko Datum a čas umožňuje vložit informace o datu a čase. Pomocí tlačítek Obrázek a Klipart vložíme do oblasti grafický objekt. Skupina Pozice nám umožňuje nastavit velikost zobrazení oblasti. Tlačítkem Zavřít záhlaví a zápatí ukončíme režim editace.

Vložení záhlaví a zápatí
 

Předchozí Následující