V této podkapitole si ukážeme, jak pracovat s již vytvořenou tabulkou a jak tabulku zvýraznit formátováním.

Sloučit buňky, rozdělit buňky

V praxi často požadovaná úprava, kdy chceme z jedné nebo více buněk vytvořit jednu, sloučit je. Nebo naopak sloučené buňky rozdělit. Pokud tedy potřebujeme sloučit dvě nebo více buňek, postupujeme následovně:

 

  • Označíme buňky, z nichž chceme získat jednu.
  • Kliknutím pravým tlačítkem myši vyvoláme místní nabídku.
  • Vybereme možnost Sloučit buňky.

Rozdělení jedné buňky:

 

  • Umístíme kurzor myši do buňky, kterou chceme rozdělit.
  • Kliknutím pravým tlačítkem myši vyvoláme místní nabídku.
  • Vybereme možnost Rozdělit buňky.
  • Zobrazí se nabídka s možnostmi rozdělení. Vybereme počet sloupců popřípadě řádků.

 I zde existuje možnost pracovat přímo z panelu Rozložení, skupina Sloučit, ale práce s buňkami je totožná. Musíme umístit kurzor do buňky, kterou chceme rozdělit a musíme označit do bloku dvě nebo více buněk, které chceme sloučit. 

Skupina Sloučit

Skupina Sloučit

Rozdělení buňky

Rozdělení buňky

Formátování v buňce

Nastavení formátování textu v tabulce je stejné jako v běžném textu, tj. můžeme nastavovat jeho font, velikost, řez a další vlastnosti z panelu Domů skupiny Písmo. Formátování textu je podrobně popsané v kapitole Jak nastavit atributy písma? Buňka se chová jako odstavec, můžeme tedy na text buňky aplikovat i různé formáty týkající se odstavců, viz kapitola Jak nastavit atributy odstavce?. Zarovnání textu v tabulce nastavíme v panelu Rozložení skupina Zarovnání.

Změna šířky sloupce, řádku

Pokud potřebujeme změnit šířku nebo výšku buňky:

 

  • Kurzor myši umístíme na svislou nebo vodorovnou čáru tabulky (záleží na tom, jestli chceme měnit šířku nebo výšku). Kurzor se změní na dvojitou čáru se šipkami.
  • Stiskneme levé tlačítko myši a tahem nastavíme požadovanou velikost buňky.

Vždy upravujeme šířku buňky, jejíž okraj držíme, u sloupců použijeme spodní okraj. Nemáme-li nic označené, pracujeme s celým sloupcem (řádkem). Pokud bychom chtěli změnit velikost jen jediné buňky, musíme ji nejprve označit. 

Styly tabulky

 Tabulku máme hotovou, ale přiznejme si, že v podobě černé mřížky nevypadá moc reprezentativně. Kreativnější lidé by si jistě tabulku sami pěkně upravili a různě vybarvili, ve Wordu k tomuto účelu lze použít předdefinované styly. Během několika málo vteřin budeme mít vkusně naformátovanou tabulku bez jakékoliv větší námahy. Ke stylování tabulek slouží karta Návrh, skupina Styly tabulky.

Panel Návrh

Panel Návrh

Připomeňme si, že aby se nám karta Návrh v pásu karet zobrazila, musíme mít kurzor myši v oblasti tabulky. Totéž platí i pro aplikování stylu na tabulku. Není třeba celou tabulku označit, stačí, aby se aktivní kurzor myši dotýkal tabulky. Teď už jen vybereme styl tabulky, který daným požadavkům nejlépe vyhovuje a máme hotovo. 

Styl tabulky - Střední mřížka

Styl tabulky - Střední mřížka

Podobně jako u stylů odstavců (viz kapitola Jak používat styly?) máme i zde možnost styly upravovat nebo dokonce vytvořit styl nový a uložit ho do paměti Wordu. Ve skupině Styly tabulky otevřeme okno s nabídkou stylů. Ve spodní části okna máme možnosti Upravit styl tabulky..., Vymazat, Nový styl tabulky...

Možnosti Upravit, Vymazat a Nový styl tabulky

Možnosti Upravit, Vymazat a Nový styl tabulky

Vybereme možnost Nový styl tabulky. Otevře se nám okno s možností definice nového stylu. Dále už je práce intuitivní. Vytvořený styl tabulky uložíme tlačítkem Ok.

Nový styl tabulky

Nový styl tabulky
Jednoduchá tabulka
 

Předchozí Následující