Geografická charakteristika území obce

Obec leží v okrese Okava ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Kramáře, v severní části Klučinské pahorkatiny. Katastrální území obce má rozlohu 1020 ha. Obec obklopují téměř ze všech stran výšiny s nadmořskou výškou kolem 300 m. Obec leží v nadmořské výšce 230 m. Na sever od obce se otvírá rozlehlé údolí s úrodnými poli a malými lesíky.

Obcí protéká říčka Bystrá, která má v hydrologicky stálém období hloubku do 1 m a šířku kolem 5 m. Na říčce Bystrá je na západní straně obce malé vodní dílo Mokrá, které chrání obec před dvacetiletou vodou.

Severovýchodně obce ve vzdálenosti 10 km leží město Kramáře, 15 km na západ se nachází město Okava.

Demografická charakteristika obce V obci žije 2200 obyvatel, z čehož je asi 300 dětí ve věku do 15 let a 500 seniorů. Aktivní obyvatelstvo pracuje v místních drobných provozovnách nebo dojíždí za prací do okolních větších měst.
Zástavba Převažující je nízkopodlažní zástavba rodinnými domky. V obci se také vyskytují vícepodlažní budovy, převážně na místním náměstí, a 5 obytných třípodlažních budov v rámci malého sídliště na jižní straně obce.
Popis infrastruktury

Obcí prochází silnice II. třídy, což je jediná průjezdná komunikace. Ostatní místní komunikace jsou slepé. Přes říčku Bystrá jsou postaveny dva mosty na místních komunikacích.

Obec je napojena na vodovodní řad, vodovod vede do většiny domácností. Asi 20% domácností využívá jako zdroj vody soukromé studny.

Hrozby na území obce

Přirozená povodeň – říčka Bystrá se pravidelně rozvodňuje, stoletá voda ohrožuje významnou část obce.

Zvláštní povodeň - v případě protržení hráze vodního díla Mokrá vznikne povodňová vlna na úrovni stoleté vody.

Nákaza mezi zvířaty – v blízkosti obce je pštrosí farma (300 kusů pštrosů).

Požár – v obci a okolí je několik dřevozpracujících provozoven.

Bezpečnostně významné objekty

 

Základní (200 žáků) a mateřská (40 dětí) škola – tělocvična se sociálním zařízením (plocha 30 x 15 m, 2 šatny, 3 sprchy dámské a 2 WC dámské, 3 sprchy pánské a 1 WC a 3 pisoáry pánské)

Kostel „Svaté Uršuly“

Obecní úřad

Restaurace „U Martinů“ – kuchyň s kapacitou 200 hlavních jídel, společenský sál s kapacitou 100 míst (rozměry 10 x 20 m, přenosné stoly a židle)

Soukromý penzion pro důchodce – 50 seniorů

Turistická ubytovna – soukromý provozovatel - 20 lůžek

Truhlářství – vlastník obec, 10 zaměstnanců, drahé stroje pro opracování dřeva

Požární zbrojnice – JSDH / JPO V – počet členů JSDH – 15, vybavení DA 12, PPS-12

Elektronická siréna na budově obecního úřadu

Obecní rozhlas – ovládání z budovy obecního úřadu

Autodoprava Vopršálek – mikrobus pro 17 osob, Tatra se sklápěcí korbou, traktor


Předchozí Následující