Pro případ vzniku mimořádné události v obci disponuje obec určitými vlastními zdroji sil a prostředků. Mohou to být zejména:

  • Jednotka Sboru dobrovolných hasičů obce
  • Komunální služby obce,
  • Obecní úřad, který tvoří starosta a další zaměstnanci obce,
  • Povodňová komise obce,
  • Krizový štáb obce,
  • Zařízení civilní ochrany v obci.

Pro případ vzniku mimořádné události většího rozsahu je obec zařazena do konkrétního stupně nebezpečí. To představuje v konkrétním časovém limitu dojezd dalších jednotek PO zařazených do Poplachového plánu kraje.

Obec může přispívat do krajského systému záchranných a likvidačních práci vyčleněnými silami a prostředky vlastní jednotky SDH obce.

Neodkladná zdravotnická pomoc je pro obec zajištěna z konkrétního výjezdového stanoviště ÚSZS kraje s dojezdem v daném časovém limitu.

Na území obce mohou být rovněž ordinace všeobecných, resp. odborných lékařů. Jejich dosažitelnost je v pracovní dny a ordinační době většinou do 10 až 20 minut.

Mimo to mohou v obci bydlet další lékaři, kteří by byli schopni poskytnout základní první pomoc, pokud budou doma.

Obec může mít vlastní obecní policii. Může však mít rovněž uzavřenou dohodu o poskytnutí pomoci s obcí, která má obecní policii. Dojezdová doba je v tomto případě odvislá od vzdálenosti místa dislokace příslušné obecní policie.

Obec vždy patří do spádového území konkrétního obvodního oddělení PČR s odpovídající dobou dojezdu.

Nutno rovněž zmínit prostředky pro varování a informování obyvatelstva, což bývá nejčastěji místní rozhlas a stabilní sirény. Nelze ani opomenout možnost využití rozhlasových zařízení umístěných na vozidlech jednotky SDH obce nebo obecní policie. Zde nutno zdůraznit, že něco je obce a něco je provozováno jako státem garantovaný systém.

 


Předchozí Následující