Každý, tudíž i zaměstnanec, je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek. Při zdolávání požárů, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí je povinen poskytovat za stanovených podmínek přiměřenou osobní a věcnou pomoc [41,65].

Pro zajišťování ochrany zaměstnanců před požáry zaměstnavatel především obstarává a zabezpečuje v potřebném množství a druzích požární techniku, věcné prostředky požární ochrany a požárně bezpečnostní zařízení. A to se zřetelem na požární nebezpečí provozované činnosti a udržovat je v provozuschopném stavu. Zaměstnavatel rovněž vytváří podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce, zejména udržuje volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům, k rozvodným zařízením elektrické energie, k uzávěrům vody, plynu, topení a produktovodům, k věcným prostředkům požární ochrany a k ručnímu ovládání požárně bezpečnostních zařízení.

Zaměstnavatel též musí označovat pracoviště a ostatní místa příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny ve vztahu k požární ochraně. Jeho povinností je také bezodkladně oznamovat územně příslušnému operačnímu středisku hasičského záchranného sboru kraje (dále jen "HZS kraje") každý požár vzniklý při činnostech, které provozuje, nebo v prostorách, které vlastní nebo užívá.

Zaměstnanec pro zvýšení své ochrany před požáry si musí počínat tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, plnit příkazy a dodržovat zákazy týkající se požární ochrany na označených místech.

V souvislosti se zdoláváním požáru je každý povinen:

  • provést nutná opatření pro záchranu ohrožených osob,
  • uhasit požár nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření,
  • ohlásit neodkladně na určeném místě zjištěný požár nebo zabezpečit jeho ohlášení,
  • poskytnout, na výzvu velitele zásahu, osobní příp. věcnou pomoc jednotce požární ochrany.

Zaměstnavatel, který provozuje činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím, mimo jiné např.:

  • stanovuje z hlediska požární bezpečnosti požadavky na odbornou kvalifikaci osob pověřených obsluhou, kontrolou, údržbou a opravami technických a technologických zařízení,
  • zabezpečuje provádění prací, které by mohly vést ke vzniku požáru, pouze osobami s příslušnou kvalifikací,
  • musí mít k dispozici požárně technické charakteristiky vyráběných, používaných, zpracovávaných nebo skladovaných látek a materiálů potřebné ke stanovení preventivních opatření k ochraně života a zdraví osob a majetku.

Pravidelné školení zaměstnanců o požární ochraně a odbornou přípravu zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek, jakož i preventistů požární ochrany rovněž zajišťuje zaměstnavatel. Školení se provádí zvlášť pro vedoucí zaměstnance a zvlášť pro ostatní zaměstnance. Školení zaměstnanců kromě dalších skutečností obsahuje seznámení s:

  •  požárním nebezpečím vznikajícím při činnostech provozovaných zaměstnavatelem v místě výkonu práce zaměstnance,
  • požárním řádem,
  • požárními poplachovými směrnicemi,
  • požárním evakuačním plánem (upravuje postup při evakuaci osob, zvířat a materiálu z objektů zasažených nebo ohrožených požárem) a
  • další dokumentací obsahující stanovení podmínek požární bezpečnosti při činnostech vykonávaných na pracovišti.

Pro objekty a prostory, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah nebo kde se provozují činnosti s vysokým požárním nebezpečím, se zpracovává dokumentace zdolávání požárů, která upravuje zásady rychlého a účinného zdolávání požárů a záchrany osob, zvířat a majetku.

Zaměstnavatel, který provozuje činnosti s vysokým požárním nebezpečím, zabezpečuje prostřednictvím odborně způsobilé osoby posouzení požárního nebezpečí z hlediska ohrožení osob, zvířat a majetku a plnění dalších povinností na úseku požární ochrany.

V prostorách s nejméně třemi zaměstnanci, ve kterých zaměstnavatel provozuje činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím nebo s vysokým požárním nebezpečím, se zřizují preventivní požární hlídky. Jejich úkolem je dohlížet na dodržování předpisů o požární ochraně a v případě vzniku požáru provést nutná opatření k záchraně ohrožených osob, přivolat jednotku požární ochrany a zúčastnit se likvidace požáru. Provedení preventivní požární prohlídky se dokládá záznamem nejlépe do požární knihy.

Pokud zaměstnavatel provozuje činnosti se zvýšeným nebo vysokým požárním nebezpečím, může HZSK určit, že zřizuje jednotku hasičského záchranného sboru podniku („jednotka HZSP“).  HZSP je prioritně určena k provádění požárních zásahů a záchranných prací při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech. Vybavení jednotky HZSP a počet zaměstnanců podniku, kteří mimo jiné při zásahu na místě požáru nebo při záchranných pracích při živelní pohromě nebo jiné mimořádné události plní rozkazy velitele zásahu a pokyny svých nadřízených, stanoví HZS kraje.

 


Předchozí Následující