Graf je samozřejmě možné jakkoliv upravovat. Můžeme změnit typ grafu, pohled na něj, orientaci v prostoru, typy a barvy čar a sloupců, nastavit osy, mřížky, popisky, legendu atd. Abychom mohli s grafem pracovat, musíme se dostat do režimu úpravy grafu kliknutím na graf. Na pásu karet se objeví kontextové karty Návrh, Rozložení a Formát.

Karta Návrh

Karta Návrh

Změna typu grafu

Word nabízí 11 základních skupin grafů, v nich se nachází celkem 75 jednotlivých typů grafů. Změnit typ grafu je poměrně snadné:

 

  1. Klikněte na graf. 
  2. Na kartě Návrh se skupině Typ klikněte na ikonku Změnit typ grafu
  3. Zobrazí se nabídka se všemi typy grafů. Nyní vyberte dvojklikem požadovaný typ

 

Dialogové okno změnit typ grafu

Dialogové okno změnit typ grafu

Graf prostorový jehlanový

Graf prostorový jehlanový

Úprava oblastí grafu

Možností, jak modifikovat oblasti grafu, tedy jednotlivé řady, popisky, stěny, název atd. je několik. V tomto kurzu si ukážeme, jak upravit jednotlivé prvky pomocí kontextové karty Rozložení. V kurzech Word a Excel jsme si ukázali i jiné možnosti, které zde již nebudeme opakovat.

Karta Rozložení

Karta Rozložení

Na kartě Rozložení (stejně tak i na kartě Formát) se jako první nachází skupina Aktuální výběr. Tato skupina je pro úpravu oblastí grafu nejdůležitější, protože se v ní vyskytují všechny prvky grafu, které lze modifikovat. Obsahuje dva hlavní příkazy - rozbalovací seznam Prvky grafu se všemi částmi, které lze v grafu modifikovat a tlačítko Formátovat výběr, pomocí kterého vybraný prvek grafu upravíme.

Skupina Aktuální výběr

Skupina Aktuální výběr

Rozbalovací seznam Prvky grafu

Rozbalovací seznam Prvky grafu

Vyberme ze seznamu prvků například Stěny a klikněte na příkaz Formátovat výběr. PowerPoint zobrazí dialogové okno Formát stěn (popřípadě Formát podstavy ,Formát názvu grafu atd. podle výběru prvku). V levé části vyberte možnost Výplň. V pravé části okna se zobrazí veškeré možnosti výplně stěn. Vyberte dále například možnost Obrázek nebo textová výplň a z rozbalovacího seznamu Textura vyberte jedno pozadí, například Papyrus.

Formát stěn

Formát stěn

Nový formát stěn

Nový formát stěn

Tímto způsobem bychom mohli samozřejmě pokračovat a upravit jednotlivé prvky grafu. Všimněte si dále na kartě Rozložení skupin Popisky, Osy a Pozadí. Podle tvůrců PowerPointu jsou tyto prvky grafu nejčastěji modifikovány, proto mají své vlastní skupiny, aby práce s nimi byla co nejjednodušší. Tyto části grafu, tj. popisky, osy a pozadí můžeme upravovat jak ve skupině Aktuální výběr, tak přímo z jejich vlastního ovládacího panelu.

Skupiny Popisky, Osy a Pozadí

Skupiny Popisky, Osy a Pozadí

Předchozí Následující