Pás karet je navržen tak, aby usnadňoval a urychloval vyhledávání příkazů potřebných k provedení úkolu. Příkazy jsou uspořádány v logických skupinách, které jsou společně soustředěny pod jednotlivými kartami. Každá karta odpovídá určitému typu činnosti, například psaní nebo rozložení stránky. Z důvodu větší přehlednosti se některé karty zobrazují pouze v případě potřeby. Například karta Formát obrázku se zobrazí jen při výběru obrázku. Každá karta má několik podmenu, kterým říkáme skupiny. Je to skupina příkazů, které zastupují určitou společnou funkci. Skupiny se příznačně jmenují podle funkce, kterou zastupují. Například máme skupinu Písmo, kde nalezneme veškeré možnosti psaní textů. Tímto způsobem se můžeme v pásu karet lehce orientovat, zbývá si jen osvojit, v jakých kartách nalezneme ty které skupiny.

Karta Domů

Podobně jako v jiných aplikací od Microsoft Office obsahuje i v PowerPointu karta Domů nejčastěji používané příkazy. Skupina Snímky obsahuje příkazy pro přidání  nebo naopak odebrání snímku z prezentace. Další důležitý příkaz je Rozložení. Jedná se o rozložení obsahu na snímku, tedy kde bude umístěn nadpis, kde hlavní obsah, zda chceme jeden odstavec nebo dva atd. Důležité skupiny jsou Písmo a Odstavec, které slouží k nejrůznějším úpravám textu.

Karta Domů

Karta Domů

Karta Vložení

Jak název napovídá, budeme-li chtít do snímku vložit nějaký objekt, poslouží nám pro tyto účely právě karta Vložení. Objektem se v tomto případě rozumí nejenom obrázek nebo tabulka či graf, ale  může to být i video nahrávka nebo zvukový záznam. 

Karta Vložení

Karta Vložení

Karta Návrh

Karta Návrh slouží k nastavení barevného motivu prezentace, tedy všechny snímky v prezentaci budou mít shodné pozadí, okraje a jiné efekty. Dále je možné ve skupině Vzhled stránky nastavit orientaci snímku, popřípadě velikost při prezentaci.

Karta Návrh

Karta Návrh

Karta Animace

Animace jsou nejmocnější nástroj PowerPointu. Právě díky možnostem udělat z běžné prezentace zážitek pro oko diváka se těší PowerPoint velké popularitě. Animacemi se zabýváme v samostatné kapitole Jak nastavit efekty v prezentaci?.

Karta Animace

Karta Animace

Karta Prezentace

 Tato karta se zabývá detailněji chodem prezentace. Je možné nastavit časování, aby se snímky posouvaly automaticky bez asistence přednášejícího, zápatí snímku a mnoho dalších. O prezentaci pojednává kapitola Jak nastavit prezentaci?.

Karta Prezentace

Karta Prezentace

Karta Revize

Na této kartě je nejdůležitější možnost kontroly pravopisu ve skupině Kontrola pravopisu. Tímto tématem se zabýváme podrobněji v našem kurzu Word v kapitole Jak využít kontrolu pravopisu?.

Karta Revize

Karta Revize

Karta Zobrazení

Na kartě Zobrazení nalezneme pomocné nástroje jako jsou Lupa pro zvětšení náhledu na snímek, Pravítko, pomocí kterého lze zarovnávat objekty v dokumentu nebo také umožnit zobrazení prezentace pouze v černobílé barvě a mnoho dalších.

Karta Zobrazení

Karta Zobrazení

Předchozí Následující