Obrazovka PowerPoint

Obrazovka PowerPoint

Pás karet

Hlavní nabídka neboli menu se nachází se v horní části programu a nazývá se Pás karet. Jednotlivé karty mají pak dále své vlastní podmenu, které se v Excelu nazývají skupiny nebo také panely. Jednotlivé karty a skupiny se typicky jmenují podle toho, jakou funkci zastupují. Pokud například chceme vložit do snímku obrázek, použijeme kartu Vložení, chceme-li upravit vzhled písma, nalezneme tyto možnosti ve skupině Písmo.

Tlačítko Office

Tlačítko v levém horním rohu se nazývá Tlačítko Office. Po kliknutí na tlačítko se zobrazí menu s položkami pro otevření nového souboru, uložení nebo tisk stávajícího souboru a mnohé další, se kterými se seznámíme průběžně v tomto kurzu.

Panel nástrojů Rychlý přístup

V levém horním rohu vedle tlačítka Office se nachází Panel nástrojů Rychlý přístup. Je to panel s tlačítky, které nejčastěji při práci s programem používáme. Do panelu se typicky umísťují tlačítka Uložit, Otevřít, Tisk, Zpět, Znovu..... Tlačítka přidáme kliknutím na malou šipku na pravé straně panelu. Po kliknutí na šipku se zobrazí menu s tlačítky, které nyní stačí označit a jednotlivé příkazy budou vloženy na panel.

Stavový řádek

 Stavový řádek se nachází v nejspodnější části aplikace a nese informace o současném souboru. Dozvíme se zde, kolik snímků prezentace obsahuje, na kolikátém snímku právě stojíme, jaká šablona návrhu byla vybrána a jaký jsme zvolili jazyk.

Hlavní pracovní plocha

Zde se tvoří a upravují snímky prezentace. Mezi takové práce patří například vkládání obrázků, různé textové úpravy apod. Snímkami se budeme zabývat v kapitola Jak pracovat se snímky?

 

Záložky Snímky a Osnova

Záložka Snímky je seznam všech snímků v prezentaci v miniaturní podobě.  Kliknutím na miniaturu snímku se snímek zobrazí vpravé části obrazovky ve skutečné velikosti. Osnova nám naproti tomu zobrazí stromovou strukturu prezentace, tedy obsah. Kliknutím na libovolný snímek osnovy se opět zobrazí vpravé části okna ve své skutečné velikosti.

 

Poznámky

Dolní bílá část pod snímkem slouží k psaní poznámek k danému snímku. Snímky by měli být  intuitivní a výmluvné jak pro posluchače, tak pro přednášejícího, nicméně občas může nastat situace, kdy se takové poznámky hodí. Například si můžeme udělat body, o kterých by jsme chtěli u daného snímku hovořit.

Režimy náhledu

V pravé dolní části aplikace se nachází tři tlačítka, kterými se přepínáme do různých zobrazení snímků. Každé zobrazení je vhodné pro jiný typ operací, záleží tedy na tom, co chceme v danou chvíli v PowerPointu provádět.

Normální zobrazení

Základní zobrazení při tvorbě nového snímku. Důraz je kladen na tvořený snímek, který zabírá největší část plochy. V levé části jsou miniaturní náhledy na všechny snímky prezentace.

 

 

Řazení snímků

Tento režim zobrazí v jednom okně všechny snímky prezentace tak, jak jdou za sebou. Toto zobrazení se nejčastěji používá, pokud potřebujeme snímky v prezentaci přeorganizovat. Potom stačí pouhým tažením levým tlačítkem myši snímek přesunout na vybranou pozici. Jiné využití tento režim víceméně nemá.

Řazení

Řazení

Prezentace

Režim Prezentace spustí celoobrazovkovou projekci všech snímků. Přitom je možnost nastavit manuální prezentaci, kde budou jednotlivé snímky posouvány ručně přednášejícím a nebo automatickou prezentaci, kde se budou snímky posouvat po určitém časovém intervalu.


Předchozí Následující