K provizornímu zajištění narušených střešních konstrukcí dochází zpravidla po mimořádných událostech typu vichřice, krupobití, pád stromu na střechu, požár apod.  Rozsah prací provizorního zajištění závisí na míře poškození daného objektu.

V případech kdy dojde pouze k odtržení střešní krytiny od střešní konstrukce, např. vlivem silného větru a nosná část zůstane nepoškozená, provádí se zpravidla pouze zakrytí střechy proti povětrnostním vlivům pomocí krycích plachet z PVC. Plachta se fixuje ke stávající střešní konstrukcí pomocí hřebíků a latí. V případě, že nosné části střešní konstrukce jsou daleko od sebe, vytvoří se z latí pomocná konstrukce, kterou se zhustí prostor mezi nosnými prvky, aby bylo možno lépe zajistit plachtu. Volné konce plachty se můžou opět zajistit přibitím, nebo jinak vhodně fixovat. V případě, že po obvodu plachty jsou umístěna oka, je možné plachtu zatížit pomocí PET lahví naplněných vodou, nebo pískem, zavěšených do oka plachty. Jako provizorní zakrytí lze rovněž zvolit folie, které jsou součástí střešního systému.

Pokud dojde vlivem mimořádné události k narušení nosných prvků střešní konstrukce je provizorní zajištění střechy pracovně i časově náročnější. V tomto případě lze zhotovit prozatímní střešní konstrukci vyrobenou z hranolů a latí, kterou je možno následně pokrýt plachtou PVC. 

 

Ilustrační foto provizorního zastřešení, včetně provizorní konstrukce

Ilustrační foto provizorního zastřešení, včetně provizorní konstrukce

Ilustrační foto z nácviku provizorního zastřešení

Ilustrační foto z nácviku provizorního zastřešení

Předchozí Následující