Zkušenosti z různých mimořádných událostí ukazují, že neznalost hlavních a rozhodujících zásad chování obyvatelstva může podstatně zvýšit její ničivé následky. Charakteristickým rysem havárie s únikem nebezpečných látek je skutečnost, že přichází náhle a neočekávaně, a že postihuje obyvatelstvo zcela nepřipravené.

Přitom k úniku nebezpečných chemických látek, jako vysoce toxických a zdraví škodlivých látek může dojít jednak působením člověka, u havárií způsobených přímo ve výrobě, při skladování nebo dopravní nehodě v důsledku přepravy nebezpečné látky, ale i vlivem přírodních účinků, především povodní, silného větru, sesuvů půdy a v poslední době i při teroristických útocích.

K úniku nebezpečných látek tak může dojít prakticky všude. Mimo stacionární zdroje to mohou být i zdroje mobilní, kterými jsou dopravní prostředky přepravující nebezpečné látky po silnicích, železnici, resp. na vodních tocích. Jejich únik nelze také vyloučit z potrubí a ze skládek.

Nejvýznamnějšími nebezpečnými chemickými látkami z hlediska jejich četnosti jsou jednoznačně chlor a amoniak, které se vyskytují ve všech větších městech, kde jsou provozovány ve vodárnách, zimních stadionech, v zařízeních pro zpracování masa, mlékárnách, nemocnicích apod. Mezi další nebezpečné toxické látky vyskytující se na území kraje patří oxid siřičitý, oxid dusičitý, fosgen, LPG (zkapalněný ropný plyn), benzín, nafta a hutní plyny.

K úniku nebezpečných látek může docházet:

  • výbuchem,
  • odpařováním
  • vytékáním

 

Ilustrační obrázek ze zásahu

Ilustrační obrázek ze zásahu

Zásady identifikace havárie s únikem nebezpečných látek 

K hlavním znakům a projevům v místě havárie patří:

a) detonace, praskot konstrukcí,

b) požár s tmavým nebo různobarevným kouřem,

c) velmi rychlé hoření, mlha nebo dým různých barev,

d) zápach, dráždivost, dusivost,

e) sykot unikajícího plynu  

K dalším projevům patří:                  

  1. skvrny na vodní hladině
  2. úhyn drobného zvířectva a ryb
  3. změny na okolní přírodě 

Unikající nebezpečnou látku nemusí být vůbec vidět. Pokud je cítit zápach může být již pozdě. Pokud nastane taková situace, je potřebné dodržovat následující zásady:

  • chránit dýchací cesty kapesníkem nebo jinou textilií,
  • varovat všechny osoby v blízkosti,
  • poskytnout první pomoc postiženým osobám,
  • poskytnout pomoc tělesně postiženým osobám při opuštění prostoru,
  • rychle opustit nebezpečný prostor,
  • vyhledat vhodné místo k ukrytí     

Předchozí Následující